Šéf zpravodajství Al-Džazíry: Média dávají příliš prostoru Islámskému státu

Praha – Televizní stanice Al-Džazíra je často obviňována z různých stran z podpory ať už Izraele, nebo Palestinců. Má však jít o projev objektivity, když zprávy tvoří jak názor, tak protinázor. V rozhovoru pro pořad ČT Události, komentáře komentoval působení Al-Džazíry v mediálním prostoru Blízkého východu ředitel zpravodajství této televizní stanice Ibrahim Helal. „Když jsme začali, tak jsme převzali hodnoty, které má BBC, že televize nemá žádnou pozici,“ uvedl Helal.

Šéf zpravodajství Al-Džazíry exkluzivně pro ČT (zdroj: ČT24)

Jedním ze stovek mediálních odborníků, kteří se ode dneška účastní mezinárodní konference o žurnalismu a médiích, je i Ibrahim Helal, který vede oddělení zpravodajství na televizní stanici Al-Džazíra. Její televizní vysílání se často setkává s kritikou, že svým obsahem podporuje teroristické skupiny. Ibrahim Helal se na to dívá jinak. „My vysíláme v celém moři propagandy a lží a státní televize na Blízkém východě jsou komplikované,“ řekl. Každého hráče v regionu, třeba Izrael, Palestinu a Hizballáh, si musí ověřit, každý je v daném regionu důležitý. Své zpravodajství staví na získání jednoho názoru a jiného názoru. „My bychom o nich měli vysílat, a proto se na nás vlastně obracejí všichni, že jsme vůči někomu zaujatí,“ dodal.

Podle Helala Al-Džazíra nestaví vysílání na nějakém názoru. Za svůj vzor si bere BBC a obecně formu zpravodajství vysílaného dvacet čtyři hodin denně. „Někdy ukazujeme v reportážích důkazy. Pak to vypadá, že zaujímáme nějakou pozici, ale tak to není. Nezačínáme od toho, že máme nějaký názor, my jím můžeme skončit,“ uvedl Helal.

Al-Džazíra
Zdroj: ČT24

Moc médií a islamisté

Změnou v regionu je sílící působení Islámského státu. Přestože se šéf zpravodajství Al-Džazíry shoduje v přesvědčení, že jde o nebezpečné uskupení, jdou podle něj média příliš vstříc jejich záměrům. „Média dávají víc prostoru islámskému státu. Víc, než by měla. Islámský stát si s médii hraje, zneužívá vysílání o sobě, aby děsil lidi v regionu,“ řekl Helal.

Pokud by se zprávy vyhýbaly informování o IS, neměli by stoupenci tohoto uskupení takový vliv na tamní obyvatelstvo. Upozorňuje, že „jim dávají image zvířete, kterého se všichni bojí, a to není pozitivní.“ Řada Arabů by totiž chtěla, aby nějaké podobné zvíře pohltilo Západ.

„Islámský stát skutečně je nebezpečnější než al-Káida, je sofistikovanější, jednotlivé komponenty jsou pokročilejší. Množství propagandy kolem IS je větší než realita,“ řekl Ibrahim Helal.

Kvůli působení islamistů musela Al-Džazíra zrušit i svoji pobočku v Sýrii. Zaznamenali totiž incidenty, kdy lidé z Islámského státu kontaktovali zdejší korespondenty Al-Džazíry, aby posílili vliv skrz média. Nově tak televize zřídila pobočku, která je situována mimo území Sýrie, ale dál monitoruje události v této zemi.