OSN tlačí na stíhání Kima: Máme přímé důkazy o zločinech

New York/Soul – Máme nezpochybnitelné důkazy o zločinech Severní Koreje, které by stačily na odsouzení vůdce Kim Čong-una, tvrdí OSN. Ta spolu s Japonskem už před více než měsícem avizovala, že se obrátí na Mezinárodní trestní tribunál, aby se poměry v komunistické zemi zabýval. Podle zástupců organizace si Korea prý v ničem nezadá se zločiny nacismu.

OSN v těchto dnech zatím nejvážněji odsoudila způsob, jakým vládce komunistického režimu svou zemi spravuje. Kima považuje za zločince, který stojí za mučením a vraždami stovek lidí. „Dnes můžeme prokázat přímou vinu (severokorejského) vůdce na tomto obrovském porušování lidských práv,“ uvádí zpravodaj OSN pro Severní Koreu Marzuki Darusman.

Na mysli má především poměry v táborech nucených prací, jejichž plocha se na území KLDR neustále rozšiřuje. Na 200 tisíc lidí v nich každodenně zažívá otrockou práci a hladovění, jak tvrdí ti, kterým se podařilo utéct. „Život zvířete je mnohem lepší než život politického vězně v těchto táborech, protože zvířata mohou jít, kam chtějí, a jíst, co chtějí. To vězni nemohou,“ komentuje bývalý severokorejský vězeň Sin Tong-hjok.

Pchjongjang bedlivě sleduje text rezoluce, kterou příští týden začne projednávat OSN. Počítá se žádostí, aby zločiny vyšetřil Mezinárodní trestní tribunál. Kim Čong-unovi diplomaté bojují za to, aby se v ní neobjevilo jeho jméno.

OSN tlačí na stíhání vůdce KLDR (zdroj: ČT24)

Už v březnu vyšetřovatelé na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě předložili zprávu, podle níž zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. KLDR a právě i Čína ale zprávu zkritizovaly jako nedůvěryhodnou.

Takto přijatá rezoluce v rámci Valného shromáždění by nicméně nebyla právně závazná. Předkladatelé však doufají, že by se záležitostí mohla zabývat i RB OSN, jejíž rezoluce závazné jsou. Zároveň zde ale hrozí veto ze strany Číny. Ta doposud KLDR na této úrovni spíše ochraňovala.