Rumunským prezidentem bude Iohannis, jasně porazil Pontu

Bukurešť - Rumunský sociálnědemokratický premiér Victor Ponta uznal svou prohru v dnešním druhém kole prezidentských voleb a gratuloval k vítězství svému pravicovému rivalovi, kterým je starosta města Sibiu a etnický Němec Klaus Iohannis. Podle posledních zveřejněných výsledků získal Iohannis téměř 55 procent hlasů. Ponta, který byl před hlasováním považován za jasného favorita, má těsně nad 44 procent.

„Jsme demokratickou zemí… a lidé mají vždy pravdu,“ řekl Ponta v povolebním projevu, ve kterém uznal porážku. Rovněž vyzval asi 15 000 demonstrantů před svým úřadem, aby jeho proslov poslouchali. Očividně tak podle agentury AP chtěl uklidnit napětí, které vyvolaly problémy s hlasováním Rumunů v zahraničí. Rozsáhlé komplikace postihly první kolo volby, potíže hlásily rumunské zastupitelské úřady i dnes.
 
Podle dosavadních výsledků se zdá, že volby skončily mnohem výraznějším rozdílem, než napovídaly první průzkumy po uzavření volebních místností. Ty vesměs naznačovaly velmi těsné výsledky a většina Rumunů přestala o nečekaném vítězství Iohannise pochybovat teprve ve chvíli, kdy premiér Ponta v neděli pozdě večer uznal svou porážku.

Sociálnědemokratický předseda vlády byl v nedělním druhém kole voleb považován za favorita - v prvním kole 2. listopadu totiž získal 40,44 procenta hlasů, zatímco Iohannis obdržel o deset procentních bodů méně. Oproti Pontovi měl ale Iohannis, současný starosta města Sibiu, velkou podporu mezi třemi miliony Rumunů, kteří žijí v zahraničí.

Hlas ve volbách mohlo odevzdat 18 milionů oprávněných voličů, v prvním kole k urnám přišla jen zhruba polovina z nich. Nedělní účast byla podle agentury Reuters nejvyšší od roku 1996, volit přišlo přes 62 procent lidí. Iohannis v prezidentském úřadu nahradí Traiana Baseska, který odchází po deseti letech ve funkci.