Češi chtějí druhého Havla, píše německý Die Welt

Berlín/Praha - Češi volají po integritě a upřímnosti, v zásadě chtějí druhého Havla. Těmito slovy komentuje německý deník Die Welt masivní protesty proti českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Ty podle německých médií zastínily dnešní vzpomínkové akce v rámci 25. výročí listopadových událostí v Československu.

Německá tisková agentura (DPA) uvedla, že Češi při příležitosti oslav 17. listopadu demonstrovali proti Zemanovu proruskému postoji. Pískání a křik davu totiž polevily při projevech jiných středoevropských prezidentů včetně německého - Joachima Gaucka. Během Zemanova vystoupení demonstranti skandovali pozměněný sametový pokřik „Miloše do koše“, který původně před 25 lety mířil na generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše.

  • Die Welt: „Lidé, kteří se na Národní třídě sešli na základě výzvy na Facebooku, jsou z hlavy státu frustrovaní. V rozhlase se vyjádřil vulgárně jako v hospodě nejnižší cenové skupiny. Před několika dny chválil v Číně tamní režim, od kterého se chce údajně učit, jak stabilizovat hospodářský růst a demokracii.“

Německý list také neopomněl Zemanův výrok zlehčující policejní zásah proti studentské demonstraci na Národní třídě v listopadu 1989. Protesty v Česku, které jsou podle Die Welt míněny zcela vážně, mají prý i svou humornou stránku. „I v tom, jak Češi demonstrují. S podomácku udělanými transparenty z rozpadajících se banánových krabic, které jen tak tak přečkají demonstraci,“ dodal německý deník.

Kritici prezidenta Miloše Zemana na Národní třídě
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Zpráva o incidentu s vajíčkem při odhalování pamětní desky na Albertově se rozšířila i mimo Česko a Německo: dozvědět se o ní mohli například čtenáři rakouských, slovenských, polských, maďarských či švýcarských portálů. Na anglickojazyčné weby se událost dostala mimo jiné i přes agentury AP a Reuters, odkud zprávu převzaly portály amerických deníků The Washington Times nebo The Virginia Gazette.

O vypískání českého prezidenta referoval také zpravodajský web BBC, který ve své zprávě upozornil na transparenty typu: „Pryč se Zemanem“ nebo „Nechceme být ruskou kolonií.“

The Washington Post: Havel si zaslouží mít bustu v Kapitolu

Nad situací v Česku se zamýšlí také komentář amerického deníku The Washington Post. Carl Gershman, zakladatel neziskové aktivistické organizace National Endowment for Democracy, v něm tvrdí, že si Václav Havel, jakožto vůdce sametové revoluce a první československý postkomunistický prezident, nepochybně zaslouží mít svou bustu v americkém Kapitolu.

Havlova busta bude v budově Kapitolu slavnostně odhalena ve středu. Stejné pocty se dostalo pouze třem dalším zahraničním osobnostem - Britovi Winstonu Churchillovi, Maďaru Lájosi Kossuthovi a Švédovi Raoulu Wallenbergovi.

O víkendu odvysílal První kanál ruské televize, známý svou prokremelskou orientací, rozhovor s Milošem Zemanem. Zprávu o tom přinesly Lidové noviny. Českého prezidenta popsala moderátorka jako známého disidenta a bojovníka za lidská práva. Zeman v interview uvedl na téma ukrajinské krize, že v podmínkách občanské války je ekonomická podpora absolutním nesmyslem.