Kreml žádá jistotu, že Ukrajina nevstoupí do NATO

Moskva - Rusko chce stoprocentně zaručit, že nikdo nezvažuje zapojení Ukrajiny do NATO. Britské BBC to řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Moskva je podle něj nervózní z toho, že se Aliance postupně přibližuje k ruské hranici. Podle českého prezidenta Miloše Zemana se ukrajinská krize vyřeší. „Rusové nemohou dlouhodobě vydržet bez peněz a technologií ze Západu, a proto přijmou kompromis,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Bild.

Německý ministr zahraničí při návštěvě Moskvy prohlásil, že Evropa směřuje spíš ke konfrontaci než ke spolupráci. Aliance dlouhodobě varuje, že na ukrajinsko-ruských hranicích čekají tisíce ruských vojáků. Frank-Walter Steinmeier také vyzval Rusko, aby dodržovalo dohody o příměří z Minsku a přestalo pomáhat proruským separatistům na východě Ukrajiny. 

Rusko ale odmítá, že by na Ukrajinu posílalo zbraně či posily. A klade si vlastní podmínky. „Chtěli bychom slyšet stoprocentní garanci toho, že nikdo nebude přemýšlet o začlenění Ukrajiny do NATO,“ řekl Peskov. „Chceme slyšet, že Aliance se přestane přibližovat k ruským hranicím, že skoncuje s pokusy porušit rovnováhu sil. Nic takového, bohužel, neslyšíme,“ poznamenal Peskov.  

Vladimir Putin na summitu v Brisbane
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Putin: Washington si Rusko nepodmaní

Šéf Kremlu Vladimir Putin v úterý obvinil Spojené státy, že se snaží podmanit si Rusko. „V dějinách se to ale nikdy nikomu nepodařilo a nikomu se to ani nepodaří,“ zdůraznil. Putin minulý týden čelil tlaku vedoucích západních politiků - zejména v australském Brisbane na víkendovém summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik G20. Lídři se ho snažili přimět ke změně politiky vůči Ukrajině. Putin ale naznačil, že jejich úsilí je marné. 

Ruský prezident navíc zdůraznil, že západní sankce vůči Rusku jsou v rozporu s vlastními zájmy těchto zemí – utrpí jejich měna i hospodářství. Evropská unie se v pondělí dohodla, že zatím nezavede vůči Moskvě tvrdší restrikce.