Zastavte štvavou kampaň, vyzývá média právník Billa Cosbyho

New York – Chystaný velkolepý comeback legendárního amerického komika Billa Cosbyho je po uplynulém týdnu v troskách. Stanice NBC nový sitcom s Cosbym zrušila, když ho už 16 žen obvinilo ze znásilnění. Herec provinění sice rezolutně odmítá, přesto plánované pořady s jeho jménem odkládají i další televize. Cosbyho právník označil obvinění vůči svému klientovi za naprosto absurdní a vyzval média, aby ukončila nesmyslnou štvavou kampaň proti muži, kterého si jako doktora Cliffa Huxtabla ve slavné Cosby Show oblíbily miliony diváků na celém světě.

Pečlivě budovaný obraz morální autority Cosbyho jako vzorného táty od rodiny (ženatý je od roku 1964 a má pět dětí, jejichž křestní jména začínají na E) dostává povážlivé trhliny. Sedmasedmdesátiletého herce v posledních týdnech ze sexuálního násilí obvinilo hned několik žen. Moderátorka a bývalá modelka Janice Dickinsonová v televizním rozhovoru prohlásila, že ji Cosby v roce 1982 při schůzce znásilnil. „Dal mi víno a nějaký prášek. Ráno jsem se probudila bez pyžama. Pamatuju si, že předtím, než jsem omdlela, tak mě tento muž sexuálně napadl,“ prohlásila. Informaci prý chtěla zveřejnit už ve své autobiografii vydané v roce 2002, na radu svého právního zástupce prý ale příslušné pasáže nakonec vyškrtla.

Už dříve komika obvinila jiná žena, herečka Barbara Bowmanová, z údajného znásilnění v roce 1985, kdy jí bylo teprve 17. Prý se tehdy styděla celý incident zveřejnit, odhodlala se k tomu až nyní, kdy s podobným příběhem vystoupily i jiné ženy.

Cosbyho comeback se zatím nekoná (zdroj: ČT24)

Proč s tím nepřišly dřív? ptá se Cosbyho právník

Cosbyho právník Martin Singer v pátek vyzval média, aby přestala s nesmyslným honem na proslulého komika. Obvinění ze sexuálního útoku, s nímž v posledních dvou týdnech vyrukovalo na Cosbyho několik žen, dosáhlo podle něj naprosto absurdních rozměrů – zvlášť když se jedná o incidenty, k nimž údajně došlo před 30, 40 nebo dokonce 50 lety. Podle Singera je naprosto nelogické, že by tolik žen po tak dlouhou dobu mlčelo, nic nepodniklo a neobrátilo se s obviněním na soud. „Žaloby na veřejně známé osobnosti se objevují každý den. Nikdy nebyla nouze o právníky, kteří jsou ochotni zastupovat lidi, dožadující se údajných nároků vůči bohatým a mocným,“ konstatuje Singer s tím, že nechápe, proč tedy žádná z žen nevyrukovala se svými nároky o mnoho let dříve.

Celebrity často bývají terčem podobných obvinění

Stín obvinění se za Cosbym přitom táhne od roku 2005. Tehdy na něj podala žalobu zaměstnankyně philadelphské univerzity. Součástí spisu byly i anonymní výpovědi dalších třinácti údajně znásilněných žen, případ se ale před soud nedostal – Cosby se s autorkou žaloby nakonec vyrovnal mimosoudně. Tvrdil, že naopak on je obětí lidí, kteří zneužívají jeho status celebrity. Aktuální obvinění jeho právníci označili za lež a sám Cosby je vůbec nekomentuje.

Bill Cosby začal svou filmovou kariéru hraním v komediálních klubech. V 60. letech přišla role v televizním seriálu I Spy (Já špion) nebo The Bill Cosby Show. V letech 1984 až 1992 si zahrál v The Cosby Show, jednom z nejpopulárnějších amerických televizních sitcomů.

Nejde o první případ nařčení ze zločinů slavných, které se v řadě případů údajně staly před desítkami let a nikdy neskončily před soudem. Cosbyho případ je tím podobný například Woodymu Allenovi, kterého ze znásilnění obvinila jeho adoptivní dcera, nebo kauze britského moderátora Jimmyho Savilla. Pravda o tom, že zneužil desítky dětí, vyplula na povrch až po jeho smrti. V případě muže, který se zapsal jako nejoblíbenější táta Ameriky, zatím zůstává u tvrzení proti tvrzení.