Rodina Bati zápasí o náhrady. Stěžuje si u slovenského ústavního soudu

Bratislava - Příbuzní podnikatele Jana Antonína Bati se rozhodli podat ke slovenskému ústavnímu soudu stížnost na verdikt, kterým bratislavský krajský soud letos anuloval rozhodnutí nižšího soudu o očištění Baťova jména. Stížnost je pokračováním snah Baťových získat náhrady za majetek zabavený na území Slovenska po druhé světové válce.

Krajský soud v Bratislavě v říjnu zrušil loňský verdikt okresního soudu, který anuloval trest vězení a propadnutí majetku, jenž Baťovi v roce 1947 uložil Národní soud v Praze. Soud mimo jiné uvedl, že slovenská justice nemá pravomoc posuzovat Baťův případ. Vůči tomuto verdiktu se čtyři Baťovi příbuzní rozhodli podat stížnost k ústavnímu soudu.

Baťovi především tvrdí, že verdikt soudu zasáhl do jejich základního práva na spravedlivý proces a na přístup k soudu. Zároveň navrhli, aby ústavní soud verdikt zrušil. Podle právního zástupce Baťovy rodiny Tomáše Peciny jsou Baťovi připraveni podat stížnost také k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Slovenské ministerstvo financí už letos na jaře odmítlo žádost příbuzných o vyplacení náhrady za majetek, který byl Baťovi v zemi znárodněn. Ministerstvo uvedlo, že žadatelé nepředložili požadované listiny. Baťova rodina se později chystala podat novou žádost, zvrat v případu ale nastal po rozhodnutí bratislavského krajského soudu.

Jan Antonín Baťa (1938)
Zdroj: ČT24

Jan Antonín Baťa byl nevlastním bratrem zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati. Když Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě, zaujal v podniku jeho místo. Pod Baťův koncern patřila na Slovensku řada podniků. Podnikatel v zemi vybudoval průmyslová centra Partizánske, Svit nebo Nové Zámky. Baťův vnuk John Nash už dříve odhadl, že hodnota Baťova majetku na Slovensku dosáhla několika miliard eur.

Česká justice očistila Baťovo jméno už v roce 2007 a také v Česku se Baťovi potomci soudí o náhradu škody za majetek, který stát obuvníkovi vzal po druhé světové válce kvůli údajné spolupráci s nacisty. V jiném sporu o náhradu za znárodněný majetek v minulosti neuspěla jedna z dědiček, Brazilka Dolores Liljana Bata Arambasic.