Ve vesmíru se bude podávat pravé italské ISSpresso

Turín – Bez doušků silné kávy ráno, odpoledne i po večeři si miliony Italů nedokážou představit svůj den. Ani první italská astronautka Samantha Cristoforettiová si takovou dobrotu nebude muset odepřít a na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) už nebude usrkávat jen instantní náhražku - dá si pravé espresso. Z její rodné země tam míří poslední výkřik italské vědy - kosmický kávovar zvaný příznačně ISSpresso.

Nejdřív šlo jen o experiment, NASA se ale nápad líbil a rozhodla se ho vzít vážně. "Pokud vše půjde dobře, po technologickém testu přístroj zůstane na ISS pro všechny astronauty, kteří se tam budou střídat," říká hrdě David Avino, ředitel vývojové firmy Argotec.

Stroj váží 20 kilo - tedy více než veškeré vybavení modulu Philae, který nedávno přistál na kometě 67P/Churyumov-Gerasimenko. Kávu mašina vaří pod stejným tlakem a za identické teploty jako ty pozemské. Vroucí vodu prohání přes želatinové kapsle a nápoj se místo keramických šálků podává v plastových sáčcích. „Museli jsme dodržet všechny bezpečnostní záruky, abychom se kvalifikovali jako palubní stroj pro ISS,“ vysvětluje Alberto Cabilli, manažer Lavazza Food Technology. Kávovar do vesmíru vyrazil s třicítkou zkušebních dávek a čekají jej zátěžové testy.

Na ISS zamířil kosmický kávovar (zdroj: ČT24)

Stroj ISSpresso se zrodil v Turíně – a rozhodně ne náhodou. Právě v tomto severoitalském městě sestavili před sto třiceti lety praotce kávovarů, které stojí v každém bistru v zemi. "V roce 2014 dvě turínské firmy - Lavazza a Argotec - vyvinuly stroj, který espresso nepřinese jen do celého světa, ale dokonce do vesmíru," upřesňuje Marcello Arcangeli, šéf výcvikového střediska firmy Lavazza.

Milovníci cappuccina si ale budou muset asi nechat chuť zajít. Pěna z mléka vytvořená párou se na Zemi oddělí od tekutiny vlastní vahou, ve stavu beztíže by něco takového bylo možné pouze pomocí centrifugy. A i kdyby se to podařilo: jak by se zajistilo, aby pěna plavala na hladině kávy?

Jak poznamenává britský deník The Guardian, také NASA připravila vlastní verzi stroje na espresso. Mars Organic Analyser však nebude na ISS, ale na Marsu a nebude mlít kávová zrnka, nýbrž vzorky tamních hornin. Přes ty pak přežene horkou vodu, aby z nich extrahoval organické molekuly. Výsledná tekutina sice asi nebude žádná lahoda, mohla by ale pomoci zjistit, zda na Rudé planetě existoval či existuje život.

Jak funguje ISSpresso
Zdroj: ČT24/www.extremetech.com

Posádka ISS poprvé zprovoznila 3D tiskárnu

Posádka ISS se ale nezabývá jen popíjením kávy: vůbec poprvé uvedla v kosmu do provozu 3D tiskárnu a vytiskla první zkušební předmět. Jak oznámila NASA, astronaut Barry Wilmore tiskárnu sestavil a přístroj pak na povel ze Země vytiskl štítek s nápisem NASA a označením Made in Space. Jde o název výzkumné laboratoře, která se na výrobě 3D tiskárny pro ISS podílela.

Test podle NASA prokázal, že 3D tiskárna je provozuschopná. Vytištěný objekt je kopií štítku umístěného na plášti samotné tiskárny. Zkouška tak podala důkaz, že tiskárna je schopna v případě potřeby opravit samu sebe. Wilmore nicméně zjistil, že tiskárna se chová mírně odlišně než v pozemských podmínkách. Smyslem dalších chystaných pokusů bude zjistit, zda odlišnosti jsou výsledkem stavu beztíže. Detailnější analýza podle Werkheisera čeká vytištěné objekty na Zemi.

Tiskárna otevírá cestu revolučním změnám, které budoucí kosmické výpravy čekají. Přímo na palubě kosmických lodí bude možné vyrábět náhradní součástky, aniž by byly posádky závislé na dodávkách ze Země.

Na ISS zprovoznili 3D tiskárnu
Zdroj: ČT24/NASA