Evropský parlament se postavil proti monopolu Googlu

Štrasburk – Evropští poslanci se na dnešním zasedání znovu zabývali otázkou omezení monopolu v internetovém prostoru. Nezávazná rezoluce sice hovoří v obecné rovině, prakticky se ale vyslovili pro to, aby se vyhledávací systém Googlu oddělil od jeho dalších služeb a produktů, i když rezoluce žádnou konkrétní firmu nezmiňuje.

Evropský parlament sám o sobě nemá pravomoc tuto ideu převést v realitu, ale vyjádřil tak jasné politické stanovisko, jak se mají regulátoři k záležitosti postavit. Návrh podpořilo 384 europoslanců. Na poslední chvíli také odmítli pozměňovací návrh, který by omezil klíčovou pasáž o oddělení vyhledávače od jiných služeb.

„Mediální informace, že europoslanci chtějí rozdělit Google, jsou hrubým zkreslením toho, co se na půdě Evropského parlamentu skutečně odehrává,“ vyjádřil se Jiří Pospíšil (nestraník za TOP 09). Evropský parlament má pouze vyzývat komisi, aby oddělení vyhledávačů od dalších služeb zvážila.

„Kolegové z EPP a SD připravili rezoluci, kterou sledují především to, jak atakovat Google - navrhují jeho faktické rozdělení. Já jsem proti tomu, aby poslanci předjímali rozhodnuti nezávislé komisařky pro hospodářskou soutěž,“ řekla Dita Charanzová (nestraník za ANO).

O pozici Googlu v evropském internetovém prostoru bude nakonec rozhodovat Margrethe Vestagerová, členka Junckerovy komise, která má na starost hospodářskou soutěž. Konkurence Googlu tvrdí, že americký internetový gigant ve výsledcích vyhledávání favorizuje své vlastní přidružené služby. Vyšetřování komise, které probíhá od roku 2010, se zajímá i o to, jestli Google kopíruje obsah cizích stránek v rámci svých služeb, nebo o způsoby prodeje reklamy. Za porušování pravidel hospodářské soutěže může komise potrestat firmu pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb, což by v případě Googlu byly řádově desítky miliard dolarů.

„V případě, že řízení proti společnosti Google bude pokračovat bez uspokojivého rozhodnutí a současné chování zaměřené proti rovné soutěži se nezmění, mělo by se uvažovat o regulaci tohoto dominantního internetového vyhledávače,“ stojí ve stanovisku dvou europoslanců, kteří s návrhem přišli – Andrease Schwaba a Ramona Tremosy.

Současnou vlnu evropského tažení za rozmanitý internet nelibě vidí někteří američtí politici. Evropskému parlamentu adresovali dopis dva vládní výbory z USA. Jejich zástupci vyjádřili znepokojení nad tím, že Evropská unie cílí na americké technologické společnosti, což vyvolává otázky směrem k závazku otevřeného trhu. „Podobné návrhy budují namísto mostů zdi. Nezohledňují negativní efekt, jaký mohou mít na obchodní vztahy EU a USA,“ napsala skupina amerických senátorů. Europoslanec Tremosa nicméně tvrdí, že záměr v EU je směřován proti monopolu obecně, nikoli výhradně vůči Googlu nebo americké firmě.

„Ta rezoluce je politickým vyjádřením a ve skutečnosti nebude mít žádný praktický dopad. O případném dominantním postavení Googlu bude rozhodovat Evropská komise, která už případ řeší čtyři roky – zatím k žádnému rozhodnutí nedošla. Klíčové bude, zda EK dojde k závěru, že Google své dominantní postavení zneužívá,“ uvedl v Ekonomice ČT24 šéfredaktor odborného serveru Lupa.cz David Slížek.