Vrátna se po běsnění živlů připravuje na turisty

Vrátna - Po čtyřech měsících opět ožívá Vrátna dolina, největší turistické středisko v Malé Fatře. V červenci přívalové deště podmáčely svahy a utrhly lavinu kamení, která způsobila škody v řádech několika desítek miliónů korun. Přívalová vlna zasáhla také přilehlou obec Terchovou, rodiště slovenského národního hrdiny Juraje Jánošíka. Těsně před začátkem zimní sezony dělníci dokončili opravu jediné přístupové silnice a oblíbená destinace českých milovníků zimních sportů se tak již brzy otevře.

Události ČT: Vrátná dolina ožívá (zdroj: ČT24)

21. července na okolní kopce během několika hodin napršelo podle odhadů až 100 milimetrů srážek na metr čtvereční. Svahy nevydržely a utrhly se, tuny balvanů pohřbily kabinovou lanovku, v níž po čtyřech měsících právě finišují opravy.

Vrátna - lanovka
Zdroj: ČT24

Lavina kamení a bahna zasypala i chatu situovanou vedle lanovky. Uvězněny v ní zůstaly desítky lidí, kterým museli pomoci místní záchranáři. Nikomu se nic nestalo. Šlo však o jednu z největších a nejnáročnějších akcí, které místní pamatují. „Cesta byla ve třech částech úplně neprůchodná, tak jsme museli natahovat lana a turisty dostat na těch lanech do bezpečí,“ vzpomíná Tomáš Dikoš z Horské záchranné služby Velká Fatra.

Ve Vrátné je již vše uklizeno a probíhají poslední přípravy na zimní sezónu. „Terchová-Vrátna je připravena pro zimní návštěvníky. Dnes jsme začali se zasněžováním. Děláme vše proto, aby byli v maximální možné míře spokojení,“ říká ředitel Turistického sdružení Terchová Jozef Mičo.

Místní doufají, že si lidé do areálu opět najdou cestu. Na turistickém ruchu je totiž většina obyvatel Národního parku Malá Fatra závislá. Podobná přírodní katastrofa postihla oblast naposledy v roce 1848. Všichni doufají, že ta příští nepřijde dřív než za dalších 160 let.