Za znásilnění si mohou dívky samy, říká maďarská policie

Budapešť - Za znásilnění si sice můžeš, ale můžeš mu předcházet, vzkazuje maďarská policie tamní mládeži v novém vzdělávacím klipu. Kampaň už zaznamenala značnou nevoli u ženských spolků a organizací, které požadují okamžité stažení videa a omluvu.

Vinu na znásilnění podle maďarské policie nese oběť sexuálního zločinu, nikoliv útočník. Tedy tak to vyznívá v posledním videu, v němž se strážci zákona snaží vzdělávat maďarské adolescenty. Na dívky policie apeluje, aby násilnému činu předcházely, třebaže si za něj mohou samy kvůli odvážnému líčení či provokativnímu chování. Právě tak na sebe mohou podle tvůrců spotu přilákat pozornost násilníků.

„Jsou to jen představy o sexuálním násilí. Nemá to žádný vědecký základ. Navíc to poškozuje i muže - nejde jen o nenávist proti ženám, ale i proti mužům. Muži jsou tady vykresleni jako ti, co se nedokáží ani ovládat,“ zaznívá však z tábora některých aktivistek.

Nejvíce jim vadí, že klip nedává obětem znásilnění žádnou naději a víru v pomoc policie. Úředníci to však popírají a za obsahem videa si stojí. „Zkušenosti ukázaly, že prevence hraje velmi důležitou roli. Často totiž právě koketování mladých dívek může vyvolat násilí,“ vyjadřuje se policejní ředitelství z oblasti Baranya.

Horizont ČT24: Sexistická kampaň maďarské policie (zdroj: ČT24)

Kontroverzní skoro čtyřminutový klip je pak ke zhlédnutí nejen na Youtube, promítat se má i na školách. Ženy ze sdružení NANE ale proti školní „osvětě“ protestují a už poslaly otevřený dopis vládě. Video požadují stáhnout, a používat dokonce jako příklad špatné kampaně. „Ať už se žena chová jakkoliv, nedává to nikomu právo ji znásilnit,“ říká třeba ředitelka českého Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Takový klip může mít podle odborníků dokonce opačný efekt. Oběti může od nahlášení trestného činu naopak odrazovat. V Česku podle výzkumu Bílého kruhu bezpečí napadení nahlásí jen tři ze sta znásilněných žen. V méně vyspělých zemích je situace ještě mnohem horší. Konzervativní pojetí morálky obětem znásilnění také nepomáhá.