Počet obětí eboly stoupá, léčit má hudba

Ženeva - Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zabila ebola v západní Africe již téměř 7000 lidí. Nové údaje zahrnují i dříve neevidované případy osob, které onemocnění podlehly již v minulých měsících, proto je nárůst oproti starším údajům tak markantní. Nakažených je více než 16 000 a stále jich přibývá především v Sieře Leone. V ostatních afrických zemích, kde byla ebola zaznamenána, se situace stabilizuje. Na problematiku eboly nyní novým klipem upozorňují i přední afričtí hudebníci.

Horizont ČT24: Angažovaní umělci v boji s ebolou (zdroj: ČT24)

Naprostá většina obětí eboly pochází z Libérie a Guinei, kde se situace stabilizuje a počet nemocných klesá, a ze Sierry Leone. Právě tam je v současnosti stav nejhorší, každý týden viru podlehne zhruba 500 lidí a kvůli rychlému šíření nemoci je v místě akutní nedostatek nemocničních lůžek i zdravotnického personálu. Mezinárodní pomoc sice přislíbila dodat více než 1200 lůžek, v současnosti jich však funguje jen 350. V pěti nových zdravotnických centrech, které staví Británie, nebude podle zástupců africké mise OSN dostatek zdravotníků. V Sieře Leone je situace nejkritičtější především proto, že jsou zasažena hlavně velká města s vysokou koncentrací obyvatelstva, které žije v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Dobré zprávy přicházejí z Mali, kde na ebolu sice zemřelo šest lidí, ale v současné době se na území tohoto státu zřejmě nenachází žádný nakažený člověk. Do kontaktu s nemocnými přišly tři stovky lidí, kteří jsou monitorováni a u nikoho se neobjevily žádné příznaky viru. Nové případy nehlásí ani Nigérie a Senegal, kde již uplynula karanténní lhůta od hospitalizace posledních nakažených.

Afričtí hudebníci proti ebole i předsudkům

OSN před několika týdny požádala známého hudebníka a filantropa Boba Geldofa o pomoc při shánění finančních prostředků k boji proti nemoci. Geldof s mnoha svými kolegy včetně Bona Voxe, Rogera Taylora, Seala či Sineád O'Connorové znovu natočili slavnou píseň Do They Know It's Christmas?, kterou hvězdy popového nebe v 80. letech vydělaly osm miliónů liber pro hladovějící v Etiopii. I nová verze boduje v hitparádách a vydělává.

S vlastním klipem nyní přišli i afričtí hudebníci. V písni kupříkladu v národních jazycích vyzývají lidi, aby se nedotýkali svých umírajících blízkých, nebo přesvědčují, aby nakažení vyhledali lékařskou pomoc. Nechtějí však jen upozornit na nemoc, ale i varovat před západními předsudky vůči kontinentu. „Měli bychom přestat stigmatizovat Afriku. Neustále posloucháme, že negativní věci přicházejí z Afriky,“ říká konžská zpěvačka Barbara Kanamová. „Afrika ale není jen chudoba, není to jen kontinent, kde je ebola, děje se tam mnoho dalších věcí. Jsou tu umělci, kteří se dokážou spojit. Nebudeme čekat na Evropany a Američany, až přijdou a zazpívají pro ebolu,“ dodává. Písně se prozatím prodalo čtvrt milionu kusů. Od prosince ji bude provázet informační kampaň o nemoci.

Blahosklonnost vůči Afričanům satiricky zkritizovali i alternativní umělci v čele s americkým písničkářem Beckem vlastní charitativním kusem. Píseň nese název Do They Know It's Halloween? a ptá se, zda mají lidé v Laosu, Čadu či Peru 31. října strach a jestli vůbec vědí, že je Halloween. Na oficiální tiskové konferenci zaznělo, že píseň „pramení z frustrace pomýleným, povýšeneckým přístupem ostatních benefičních songů a západocentrickým pojetím světa.“