Snowden dostane alternativní Nobelovu cenu, zůstává ale v ruském azylu

Stockholm – Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden převezme ve Stockholmu Cenu za správný život, která je známá jako alternativní Nobelova cena. „Využil své odvahy a schopností a odhalil bezprecedentní rozsah státního sledování, které porušuje základní demokratické procesy a ústavní práva,“ uvedli na jeho adresu organizátoři. Spolu s ním je mezi oceněnými i Alan Rusbridger, šéfredaktor britského listu The Guardian, který informace od Snowdena zveřejnil.

Cena za správný život je udělována za aktivity v oblasti boje s chudobou, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí. Snowden a Rusbridger se podělí o nedotovanou cenu. Nadace však udělí i další ceny spojené s celkovou dotací 1,5 milionu švédských korun (asi 4,5 mil. Kč): ty obdrží pákistánská bojovnice za lidská práva Asma Džahangírová, šéf asijské organizace Asian Human Rights Commission Basil Fernand a také americký ekolog Bill McKnibben. 

Všichni vítězové byli na slavnostní ceremonii pozváni, Snowden však do Stockholmu nepřijede – předávání cen se zúčastní alespoň prostřednictvím telemostu. Od loňska totiž pobývá v ruském azylu poté, co předal novinářům dokumenty vynesené z americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). Ty poukázaly na masivní sledování elektronické komunikace statisíců lidí po celém světě, v hledáčku NSA se ocitla třeba i německá kancléřka Angela Merkelová. Ve vlasti byl za únik dokumentů obviněn a hrozí mu až 30 let vězení. 

Předání alternativní Nobelovy ceny vyvolalo ve Švédsku diskuze, zda by Snowden neměl dostat politický azyl i tam. „Podle švédské strany zelených je velmi smutné, že Snowdenovi poskytl ochranu jen tak velmi pochybný demokratický režim, jako je režim prezidenta Putina,“ uvedl ve Studiu 6 spolupracovník ČT ve Švédsku Tomáš Sniegoň.   

Alternativní Nobelovu cenu založil filantrop a aktivista Jakob von Uexküll v 70. letech minulého století s myšlenkou, že zaměření klasických Nobelových cen je příliš omezené a diskriminující osoby z nezápadních zemí.