Indky se ubránily, virální video pomohlo najít útočníky

Praha – Internet zaplavilo video dokazující, jak se dvěma indickým sestrám podařilo ubránit mužům, kteří je obtěžovali v jedoucím autobuse. „Jeden z nich se dokonce mé sestry nevhodně dotýkal. Po ostřejší hádce jeden z nich přivolal své kamarády a řekl jim, ať nás zmlátí. Jeden z nich mlátil mou sestru a zbylí dva drželi mě,“ popisuje starší ze sester. Videu se podařilo přitáhnout pozornost k problematice dennodenního nebezpečí, kterému jsou vystaveny statisíce indických žen.

Video, které natočil jeden z cestujících, zobrazuje dvě dívky ve věku 19 a 21 let, které se třem útočníkům brání škrábáním a bitím páskem. Ostatní cestující ale dívkám nepřišli na pomoc, někteří jim dokonce vyhrožovali a snažili se jim v obraně zabránit. „Nikdo se nám nesnažil pomoci, v podstatě se nás pokoušeli zastavit a zastrašit nás tím, že nás muži později napadnou nebo na nás zaútočí kyselinou,“ řekla jedna ze sester. Díky videu se ale později podařilo útočníky vypátrat.

V Indii, kde žije 1,2 miliardy lidí, je žena znásilněna každých 22 minut. Aktivisté prohlašují, že toto číslo je podhodnocené, protože mnoho obětí případ vůbec neohlásí. Země loni zpřísnila zákony týkající se znásilnění. Stalo se tak po celostátních protestech proti častému násilí na ženách, které vyvolalo šokující znásilnění studentky šestičlenným gangem v jedoucím autobusu v Dillí v prosinci 2012.

Skupina šesti útočníků vlákala 16. prosince 2012 do autobusu v Dillí mladou ženu a jejího přítele, kteří se vraceli z kina. Ženu skoro hodinu v jedoucím vozidle brutálně znásilňovali, muže krutě zbili a pak oba nahé vyhodili na silnici. Studentka po dvou týdnech zraněním, která jí útočníci způsobili mimo jiné železnou tyčí, podlehla v nemocnici v Singapuru. Soud loni vynesl nad čtyřmi pachateli tresty smrti; pátý spáchal v cele sebevraždu a šestý byl potrestán třemi lety, protože byl v době útoku nezletilý.

Horizont: Indky se ubránily útoku skupiny mužů (zdroj: ČT24)