Pussy Riot se stížností u ústavního soudu neuspěly

Moskva - Ruský ústavní soud zamítl stížnost členky skupiny Pussy Riot Mariji Aljochinové na paragraf ruského trestního zákona o chuligánství. Na základě tohoto paragrafu byla Aljochinová spolu s dvěma dalšími členkami kapely předloni odsouzena k dvěma letům vězení za takzvanou punkovou modlitbu v moskevském pravoslavném kostele.

Aljochinová se ve své stížnosti opírala o přesvědčení, že paragraf o chuligánství je v rozporu se svobodou slova, kterou zaručuje ruská ústava. Vadí jí také, že porušení náboženských pravidel lze podle trestního zákoníku hodnotit jako narušení veřejného pořádku. „O zločinné povaze skutků nelze soudit jen na základě většinového názoru ve společnosti,“ uvedla ve stížnosti Aljochinová.

Ústavní soud argumenty stěžovatelky nepřijal. Podle soudců trestní zákoník dává občanům dostatečně jasně najevo, které skutky jsou protiprávní a z jakého důvodu. Aljochinová podle soudců nemůže z přesvědčení o sporném výkladu zákoníku vyvozovat porušení svých práv. Osobní svobody občanů mohou být spojeny s jistými limity vymezenými zákonem a nezbytnými v demokratické společnosti, uvedl ústavní soud.

Za divoké vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele, namířené proti prezidentu Vladimiru Putinovi, byly spolu s Aljochinovou odsouzeny ještě další dvě členky skupiny, Naděžda Tolokonnikovová a Jekatěrina Samucevičová. Posledně jmenovaná byla později podmínečně propuštěna, Aljochinová a Tolokonnikovová byly koncem loňského roku amnestovány.