Konec s důchody pro nacisty, rozhodl americký Kongres

Washington - Nacističtí zločinci už se důchodů a sociálních dávek od americké vlády nedočkají. Sněmovna reprezentantů posvětila zákon, který podporu pro tyto osoby blokuje. O výplatu jakýchkoli finančních požitků přijdou lidé zbavení amerického občanství. Schválení zákona si vynutily stížnosti médií.

Hlasování v Kongresu předcházely informace amerického tisku, že z penzijních fondů jsou v USA vypláceny miliony dolarů osobám podezřelým z válečných zločinů spáchaných za druhé světové války. Sněmovna reprezentantů se z těchto důvodů rozhodla uplatnit vůči těmto osobám institut takzvané denaturalizace. Jakmile budou takoví lidé zbaveni amerického občanství, výplata bude okamžitě zastavena.

Miliony dolarů na důchody pro bývalé nacisty

Po válce se do Ameriky přestěhovaly tisíce dělníků Hitlerova režimu. Když pravda o jejich minulosti vyšla najevo, dostali často na výběr - vrátit občanství a opustit zemi, ale ponechat si důchod, nebo riskovat dlouhé vyhošťovací procesy, do nichž se ovšem nechtělo ani vládě.

Stodolarová bankovka
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Strach z komunismu byl po 2. světové válce pro Američany silnější než nacistická minulost špionů, které proti němu využívali. Podle listu The New York Times tajné služby platily až tisíc lidí.

Spojené státy ale některé nacisty využívaly i jinak. Například nacistický vědec Arthur Rudolph, který se za války podílel na vyzbrojování hitlerovského Německa, byl v roce 1945 přijat Spojenými státy pro své znalosti v oblasti výroby raket. Stalo se tak v rámci programu nazvaného Operation Paperclip.