Vatikán našel stovky milionů eur mimo účetnictví

Vatikán - Finanční situace Vatikánu je mnohem lepší, než se předpokládalo. Církevní stát má totiž uloženy stovky milionů eur (miliardy korun) na účtech, které nejsou zaneseny do účetní bilance. Po zevrubné kontrole to zjistil kardinál George Pell, který vede vatikánský sekretariát pro finanční otázky. Podle něj se ukázalo, že církevnímu aparátu nehrozí bankrot a že disponuje dostatečnými rezervami.

Účetní zmatky ve Vatikánu (zdroj: ČT24)

„V podstatě jsme zjistili, že situace je zdravější, než se zdálo, protože stovky milionů eur se skrývaly na účtech jednotlivých sekcí a neobjevovaly se v účetních bilancích,“ uvedl Pell v článku, který otisklo církevní periodikum Catholic Herald Magazine.

Podle kardinála se zatím nepřišlo na žádné větší nesrovnalosti, jednotlivá oddělení Vatikánu prý ale dosud měla v podstatě volnou ruku při nakládání s přidělenými prostředky. „Pokud někdo chtěl přesně zjistit, co se (s financemi) děje, bylo to prakticky nemožné,“ přiznal Pell.

Vatikánská banka
Zdroj: ČT24/ior.va

Australského kardinála Pella jmenoval papež František do čela nově založeného sekretariátu pro ekonomické otázky - jakéhosi ministerstva hospodářství - poté, co se začala množit podezření týkající se vatikánských financí. Problémy se týkaly zejména vatikánské banky, která spravuje převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce a má na starosti i penzijní systém. Čelila kritice, že nedodržuje standardy boje proti praní špinavých peněz a pomáhá klientům vyhnout se placení daní. 

Jan Jandourek, sociolog a publicista

„O problémech financí Vatikánu se hovoří už desítky let. Velmi často šlo o deficit, se kterým se stále potýkal vatikánský stát. Je třeba připomenout, že nejde o finance katolické církve, ale skutečně vatikánského státu. Vatikánská banka dříve sloužila spíše jako nadace a její činnost byla velmi neprůhledná. Za celou řadou záležitostí můžeme vidět klasický italský nepořádek, ale zároveň také temnou činnost určitých mocenských struktur, které chtěly určité věci zamaskovat.“

Loni italská policie zadržela kněze, který se pokoušel do Švýcarska v soukromém letadle propašovat 20 milionů eur. Hříšníka vyšetřovatelé znali, protože ho předtím v jiné kauze obvinili z praní špinavých peněz. Ty získal patrně od mafie. Zatčený pracoval právě pro vatikánskou banku. „Vatikánská banka je velice autonomní, uzavřená instituce. Neprobíhají v ní náležité kontroly, není transparentní. Je zaplevelená šlendriánem,“ konstatovala novinářka Franca Giansoldatiová.

Milovníky konspiračních teorií nenechává spát záhadná smrt Roberta Calviho z roku 1982. Pro Vatikán zřejmě prováděl nelegální operace, proto získal přezdívku Boží bankéř. Nalezli ho mrtvého v Londýně. V kapsách měl úlomky cihel a mnoho peněz v různých měnách.