Z Guantánama odcestovalo šest vězňů – dosud nejvíce

Washington – Největší skupinu lidí vězněných dosud na základně Guantánamo na Kubě propustily Spojené státy. Jde o čtyři Syřany, jednoho Tunisana a jednoho Palestince, informovala s odvoláním na americké ministerstvo obrany agentura AP. Zadržení byli považováni za bojovníky s vazbou na al-Káidu, nebyli však z ničeho obviněni. Propuštění vězňové odcestovali do Uruguaye, která jim poskytla azyl.

Ačkoli šest vězňů strávilo na Guantánamu více než dvanáct let, oznámily nyní americké úřady, že nepředstavují hrozbu, a tak mohli být propuštění. Američané jim však nepovolili návrat do zemí, ze kterých pocházejí, a tak museli odcestovat do Uruguaye, která se rozhodla přijmout je. Po přistání v Uruguayi se šestice propuštěných vězňů odebrala na lékařské testy. „Spojené státy jsou zavázány uruguayské vládě díky její ochotě podpořit snahu Spojených států uzavřít vězeňské zařízení Guantánamo Bay,“ oznámilo americké ministerstvo obrany. 

Obdobným způsobem již přijalo vězně propouštěné z Guantánama více než 50 zemí, Uruguay je první jihoamerická. I po propuštění další šestice ale zůstává v Guantánamu ještě 136 lidí. Zhruba polovina z nich by mohla Guantánamo opustit, Spojené státy ale hledají země, které by je přijaly. Americký prezident Barack Obama přitom oznámil uzavření guantánamské věznice již po svém zvolení před šesti lety. Záměr se mu ale nepodařilo protlačit Kongresem.

Americká enkláva na Kubě Guantánamo funguje od ledna 2002 jako internační tábor, kam ozbrojené síly přepravovaly podezřelé z teroristických útoků či z příslušnosti k hnutí Taliban nebo k teroristické síti al-Káida. Věznicí prošlo na 780 lidí zadržených v Afghánistánu, Iráku či na severovýchodě Afriky. Většina nebyla z ničeho obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům. Od Amnesty International si Guantánamo vysloužilo označení „novodobý gulag“ a stalo se cílem mezinárodní kritiky. Spojené státy nakonec urychlily výslechy a většinu zadržených buď propustily, nebo předaly justici.