Města mají svou nejobdivuhodnější sedmičku

Praha - Čtyři asijská, dvě latinskoamerická a jedno africké město zvolili lidé hlasující v internetové anketě new7wonders nejobdivuhodnějšími mezi městy. Mezi 28 favoritů se dostala i Praha, ovšem do užšího finále se už neprobojovala. Výsledek vyhlásil zakladatel ankety dobrodruh a cestovatel Bernard Weber.

Výsledky ankety o 7 divů mezi městy:

  • Bejrút – Libanon
  • Dauhá – Katar
  • Durban – JAR
  • Havana – Kuba
  • Kuala Lumpur – Malajsie
  • La Paz – Bolívie
  • Vigan – Filipíny

Neúčast evropských měst naznačuje míru rozvoje

„Myslím, že pro Evropany to musí být překvapivé, ale aby to člověk pochopil, musí znát důvody vzniku celé ankety, jaký měla smysl a proč takto proběhla. Ale řekněme, že rozvoj měst, jak probíhá v posledních letech, se odehrává spíše jinde než v Evropě,“ poukazuje na výsledky architekt Adam Gebrian.

Za pozoruhodnou považuje skutečnost, že jde o malá města. „Největší z nich, pokud se nemýlím, má 2,5 milionu obyvatel (…) Možná tedy mají lidé strach z velkých hlučných megalopolí, které sice okupují veškerý mediální prostor, ale možná to tam nakonec není tak příjemné,“ zauvažoval architekt. Dodal, že architekti si příliš nezakládají na slovech jako „krásný“ nebo „obdivuhodný“, protože jde o subjektivní hodnocení.

Architekt Adam Gebrian: Rozvoj měst probíhá mimo Evropu (zdroj: ČT24)

Sám při cestování po cizích městech primárně hodnotí chování lidí k sobě navzájem. Adam Gebrian má za to, že vzhled a fungování města už bývají pouze odrazem běhu a způsobu života místních lidí. Pro město ale bývají významné ukazatele funkčnosti, jako třeba dopravní infrastruktura, nebo životní podmínky běžných lidí.

Anketa kombinuje odborné a laické hodnocení

Bernard Weber ve vyjádření na stránkách nových sedmi divů upřesňuje, že anketa začínala s více než 1 200 nominacemi měst 220 různých zemí. Sedm vítězných měst má podle něj reprezentovat globální diverzitu urbanistické společnosti. „Poprvé v lidské historii žije více než polovina lidstva ve městech a tento výběr zdůrazňuje razantně se měnící charakter světa,“ dodává. Přesun z venkova do měst má pokračovat i v budoucnu, odhaduje se až k 80 procentům světové populace.

Anketa kombinuje názor odborníků a hlasování veřejnosti. Panel expertů vybral 28 měst pro širší finále v říjnu 2013. Mezi nimi se ještě objevila také Praha. Z nich pak přes internet lidé po celém světě vybírali vítěznou sedmičku.