Přistěhovalci by měli mluvit německy i doma, navrhuje vládní CSU

Berlín - Velký poprask vyvolal v Německu návrh vládní Křesťanskosociální unie (CSU), aby přistěhovalecké rodiny, které chtějí zůstat v Německu, doma povinně hovořily německy. Vlivná regionální bavorská strana tímto požadavkem popudila i sesterskou Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

CSU s návrhem přichází v době prudkého nárůstu imigrace do Německa, především z východní části Evropské unie, tedy ze zemí, jako je Polsko, Rumunsko a Bulharsko. Prudce se zvýšil také počet žadatelů o azyl, kteří prchají před válkou v Sýrii. Někteří členové CSU mají obavy, že vzestup počtu přistěhovalců povede její tradiční stoupence k podpoře nové strany Alternativa pro Německo (AfD), která mimo jiné prosazuje omezení imigrace.

V návrhu, který má být po projednání ve vedení strany předložen stranickému sjezdu příští týden, se píše: „Lidé, kteří tu chtějí trvale zůstat, by měli mít povinnost hovořit německy na veřejnosti i uvnitř rodiny.“ Návrh rychle odmítly další strany vládní koalice. „Domnívám se, že politikům není nic do toho, jestli doma mluvím latinsky, klingonsky nebo hesensky,“ napsal na Twitteru generální tajemník CDU Peter Tauber.

Také generální tajemnice koaliční sociálnědemokratické strany SPD Yasmin Fahimiová návrh CSU označila za naprosto absurdní. „Bylo by to šíleně legrační, kdyby to nebylo tak strašně nebezpečné,“ řekla deníku Bild. „Nikdo nechce jazykovou policii v kuchyních a obývácích,“ řekl šéf poslanecké frakce SPD Thomas Oppermann deníku Die Welt. Opoziční Zelení si kladou otázku, kdo by měl kontrolovovat, jak se doma mluví. Návrhu bavorské CSU si všímají i světová média.