Izrael vyšetřuje své vojáky kvůli konfliktu v Gaze. Jen fraška, zlobí se Palestinci

Tel Aviv - Izraelská armáda vyšetřuje, zda se její příslušníci během letní války v palestinském Pásmu Gazy neprovinili proti vojenským pravidlům. Prokurátor už nařídil prověřit desítky operací. Třináct případů ukazuje na závažnější chyby. Pozůstalí po palestinských obětech reagují hněvem i zklamáním.

Izraelský armádní prokurátor zkoumá, zda jeho vojáci v palestinském pásmu nepochybili. Armáda už obdržela desítky podnětů.

Hněv dotčených obyvatel Gazy se tím ale Izraeli nepodařilo zmírnit. „Že mě Izrael odškodní? Dají mi peníze? Vynahradí mi tak matku, děti, bratry a příbuzné? Všech sedmadvacet příbuzných?“ zlobí se Palestinec Husajn Abú Džamá.

Vojáci židovského státu tvrdí, že chtějí objasnit také smrt dvou palestinských řidičů sanitek, kteří zemřeli během izraelských náletů.

  • „Je podstatné, že se neprověřuje spáchání válečných zločinů, ale porušení vnitřního řádu poměrně přísně daného kodexu izraelské armády,“ upozornil zpravodaj ČT v Izraeli Jakub Szántó.

„Myslím, že toto vyšetřování bude jednostranné. Nevíme o něm, nikdo nás nekontaktoval. My, palestinský Červený půlměsíc, jsme ale již Mezinárodnímu Červenému kříži předali potřebné důkazy,“ tvrdí zástupce humanitární organizace Červený půlměsíc. Do bitvy právníků, aktivistů a vojáků se vložily i Spojené národy, které se rozhodly prověřit hlavně ty akce, během kterých utrpěla zařízení OSN.

Gaza těžce poškozená boji
Zdroj: ČTK/ZUMA/Khalil Hamra

Izrael si to vyšetří po svém, varuje Hamas

Radikální hnutí Hamas, které Gaze vládne, považuje vyšetřování izraelské armády za svého druhu komplot. „Izrael chce takzvaným vyšetřováním zamezit příjezdu mezinárodní komise inspektorů do Gazy. Nechce, aby cizí profesionálové popsali zločiny, kterých se Izraelci dopouštějí na Palestincích,“ tvrdí mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm.

Poslední válka v Gaze trvala přes padesát dní, nepřežilo ji 2 100 Palestinců. Podle úřadů v Gaze šlo z velké většiny o civilisty.

Horizont: Izrael vyšetřuje své vojáky kvůli akcím v Gaze (zdroj: ČT24)