Bílí nosorožci z české zoo se v přírodě už nerozmnoží

Nairobi/Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) - Tři vzácné severní bílé nosorožce ze Zoologické zahrady Dvůr Králové, kteří už několik let žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta, zřejmě opustila schopnost přirozeného rozmnožení. Na světě žije už pouze šest posledních kusů tohoto druhu nosorožců, hrozí jim tak vymření.

Když dvorská zoo před pěti lety poslala do Keni čtyři severní bílé nosorožce, slibovala si od přesunu zlepšení jejich stavu. Tím by se zvýšila pravděpodobnost rozmnožení přirozenou cestou. Po přesunu se jejich zdraví opravdu zlepšilo, u obou samic se postupně dostavily lepší hormonální cykly a zvířata se pravidelně pářila. Po určité době ale v hormonálních cyklech samic nastal útlum.

Ředitel rezervace Ol Pejeta Richard Vigne:

„Od začátku jsme věděli, že šance na úspěch jsou dost malé, i když se začnou množit.“ 

V říjnu stářím uhynul samec Suni, který byl podle odborníků zřejmě posledním severním bílým samcem, který se mohl zapojit do páření. Nedávné vyšetření nosorožců navíc ukázalo, že kvalita spermatu jednačtyřicetiletého samce Súdána je velmi nízká a sperma nelze použít ani pro umělou inseminaci. Jeden starý pár severních bílých nosorožců žije ještě v San Diegu v USA, ve Dvoře Králové pak chovají samici Nabire.

Bílé nosorožce čeká zřejmě černá budoucnost

Podle zástupců rezervace Ol Pejeta je druh podle posledních veterinárních vyšetření odsouzen k záhubě, pokud se nepřistoupí k vědeckému řešení problému. V úvahu prý přichází oplodnění ve zkumavce nebo genetická metoda rozmnožení druhu. V prvním případě by mohla plod v děloze donosit samice jižního poddruhu bílého nosorožce.

Experti nyní budou podle vedoucího zahraničních projektů dvorské zoo Jana Stejskala řešit další možné postupy záchrany druhu, blíže by se k nim zoo chtěla vyjádřit zhruba do týdne. K obecné možnosti vytvoření umělého embrya nosorožce Stejskal uvedl, že se to již podařilo, ale nejde o techniku, která by byla zcela běžná.