Kreml hledá nové partnery na východě - na řadě je Indie

Moskva/Dillí - Kombinace padající ceny ropy a západních sankcí dostala Rusko pod ekonomický tlak. Najít nové partnery je proto pro Kreml životní nutností. Hledá je hlavně v Asii - po Číně přišla na řadu Indie, kde bude ruský prezident Vladimír Putin jednat o spolupráci v energetice - včetně jaderné, ve strojírenství a ve vojensko-technické oblasti. S premiérem Naréndrou Módím Putin sdílí nacionalistické ladění a vůli posílit sílu své země. V rámci návštěvy bude podepsáno přes 20 dokumentů.

Najít nové partnery je pro Moskvu životní nutnost (zdroj: ČT24)

Jak přiznal ruský premiér Dmitrij Medvěděv, slabý kurz rublu poškozuje ruskou ekonomiku, která v důsledku západních sankcí už přišla o desítky miliard dolarů. Východní družba proto začala být urgentní. V květnu podepsala Moskva s Pekingem velkou energetickou smlouvu. Čína teď kupuje plyn od Turkmenistánu za 300 dolarů, Moskva bude muset nabídnout cenu ještě nižší - a nejspíš i v jiné měně. „Placení v národních měnách mezi takovými partnery, jako jsou Čína a Rusko, má perspektivu. To bude znamenat, že vliv dolaru ve světové energetice bude upadat,“ prohlásil počátkem listopadu Putin.

Čína první fázi stavby nového plynovodu Síla Sibiře financovat odmítla. Čím hlouběji padne ruská ekonomika, tím výhodnější podmínky totiž dostane. Z toho teď těží i mnohem menší Turecko, protože původně evropská trasa plynovodu South Stream se nečekaně stočila na jeho území.

Vůle Ruska mermomocí ukázat, že se bez Západu obejde, z něj ale dělá levnějšího a bezbrannějšího partnera. Kritici varují, že východní otočka Ruska je často spíš show než výhodný byznys. A i ruský tisk pochybuje, jestli je Moskva pro Peking partnerem, nebo vazalem.

Rusko chce Uzbekistán v EAHU

S uzbeckým prezidentem Islamem Karimovem Putin během středeční jednodenní návštěvy v Taškentu podepsal dohodu, na jejímž základě Rusko odpustilo Uzbekistánu takřka celý dluh ve výši 890 milionů dolarů (19,5 miliardy Kč). Taškent bude muset z této částky zaplatit jen 25 milionů dolarů (556 milionů Kč). Odpis 865 milionů dolarů z uzbeckého dluhu umožní Rusku rozšířit prodej zbraní a vojenského vybavení do této středoasijské republiky.

Vladimir Putin a Islam Karimov
Zdroj: Metzel Mikhail/ČTK/ITAR-TASS

Rusko chce s Uzbekistánem rozšířit nynější vztahy a uvítalo by, kdyby se Taškent připojil ke vznikající Euroasijské hospodářské unii (EAHU). Ta začne fungovat od 1. ledna 2015 a jejím členem je vedle Ruska i Bělorusko, Arménie a Kazachstán. Ještě letos se chce k unii připojit i Kyrgyzstán. Jednotný euroasijský trh se 180 miliony obyvatel má být po Evropské unii, USA a Číně dalším centrem světové ekonomiky. EAHU je založena na rusko-kazašsko-běloruské celní unii a jednotném trhu. Rusko jako iniciátor unie doufá, že následovat budou další postsovětské státy.