Dore Gold: Kuskusem se mír na Blízkém východě nezařídí

Praha – Situaci na Blízkém východě lze vyřešit pouze jednáním. Poslední snahy evropských států uznat Palestinu jako stát nic nevyřeší a jsou kontraproduktivní. V pořadu Interview ČT24 to prohlásil poradce izraelského premiéra a bývalý velvyslanec Izraele při OSN Dore Gold, který přijel do ČR představit český překlad své knihy Boj o Jeruzalém. V rozhovoru pro ČT hovořil rovněž o nebezpečí, jaké pro svět představují džihádisté z Islámského státu a především Írán.

Počátkem prosince schválil francouzský parlament nezávaznou rezoluci vyzývající vládu, aby uznala Palestinu jako stát. V říjnu ji jako stát uznala švédská vláda, nezávazné doporučení svým vládám, aby postupovaly stejně, poté odhlasovaly také parlamenty Británie, Irska a Španělska. Argumentují tím, že izraelsko-palestinská mírová jednání neustále krachují, a proto je třeba Palestinu uznat. Z dosavadních rozhovorů mezi Palestinou a Izraelem zatím nevzešla dohoda nejen o hranici, ale ani o Jeruzalému. Konečná mírová dohoda je v nedohlednu a Palestinci prosazují v zahraničí uznání svého státu bez jejího uzavření.

„Nelze to vyřešit jinak, než že si Izraelci a Palestinci sednou k jednacímu stolu. Možná to nevyřešíme, možná to vyřešíme jen částečně, ale pořád je to lepší, než aby tady parlamenty uznávaly nějaké rezoluce, které vůbec nepomáhají,“ prohlásil Gold. Připomněl, že jednání v některých konfliktech jsou velice složitá a že se některé konflikty nikdy pořádně nevyřeší. Hovořil v této souvislosti například o sporu mezi Japonskem a Ruskem o Kurilské ostrovy.

Poradce izraelského premiéra: Důležité je jednat (zdroj: ČT24)

Stát lze uznat až poté, co proběhne nějaký proces, zdůraznil Gold. „Země musí vyhlásit nezávislost, tu je pak třeba uznat a poté se musí předstoupit před OSN. Palestina toto pořadí trochu přehazuje. Palestinský stát přece neexistuje! Doufám, že evropské státy, které se chtějí více zabývat tímto problémem, budou postupovat podle mezinárodního práva – krok za krokem. Ten stát přece musí vyjednávat s Izraelem o hranicích. Nemůžeme přece vyhlašovat stát, když nevíme, kde má hranice. Je třeba postupovat podle mezinárodního práva – jinak to nejde,“ řekl. Vyslovil rovněž obavu, že pokud budou evropské státy do procesu takto zasahovat, nebudou mít Palestinci důvod s Izraelem dále vyjednávat. „Vytvářejí tím iluzi pro palestinskou stranu, že je možné Izrael zatlačit do rohu, aby uznal něco, co uznat nechce,“ upřesnil.

Na základě kuskusu se dohoda neuzavře

Gold v této souvislosti připomněl i washingtonské jednání, jehož se kdysi zúčastnil společně s Benjaminem Netanjahuem a Jásirem Arafatem. „Američané uspořádali oběd v Bílém domě. Já byl ve vedlejší místnosti u stolu se zástupci Palestiny. A oni mi tam servírovali kuskus. Mysleli si, že by to mohlo nastolit dobrou atmosféru. Ale dohody se přece neuzavírají na základě nějakého jídla, ale na základě toho, jaké jsou zájmy jednotlivých stran. Atmosféra je fajn, může pomoci, ale jen na jejím základě nic uzavřít nelze,“ podotkl.

Dore Gold v Interview ČT24
Zdroj: ČT24

Islámský stát je jen malá část problému – Írán je horší

Gold se věnoval také džihádistům z Islámského státu (IS) a hrozbě, jakou pro Blízký východ představují. Připomněl, že problém nejsou jen bojové možnosti IS, ale podpora, kterou má od mladých lidí na Blízkém východě a všude po světě. IS je obrovská hrozba pro samotné Araby, zdůraznil. Vinou Islámského státu by se mohla rozpadnout Sýrie a Irák a hrozí i to, že džihádisté napadnou také Jordánsko. Určitě by rádi šli i do Saúdské Arábie, do svatých měst Mekky a Medíny. Gold se vyslovil pro společný postup všech, koho IS ohrožuje, a také pro pomoc kurdským pešmergům, kteří proti islamistům bojují.

Označil ale za obrovskou chybu nazývat všechny muslimy teroristy a zdůraznil nutnost spolupráce s umírněnými muslimy. Radikální muslimové nereprezentují islám, ale naopak mu škodí. Jsou hrozbou nejen pro Izrael, ale i pro Evropu, řekl.

Dore Gold dále vyslovil názor, že IS je malá část problému. Ten opravdový problém je podle něj Írán, protože to je také radikální islámský stát - šíitský, nikoliv sunnitský - a chystá se získat jaderné zbraně. „Oni si koupili rakety ze Severní Koreje, které mohou zasáhnout Prahu, Berlín nebo Paříž. Evropské státy by si měly být vědomy tohoto nebezpečí a měly by se snažit zabránit tomu, aby se Írán k jaderným zbraním dostal,“ řekl. „Co je nebezpečnější – toyota, která má na korbě pár teroristů, kteří mají v ruce kalašnikovy, anebo íránská jaderná raketa, která může zasáhnout město, jako je Praha?“ zeptal se.