O obrazy z Gurlittovy sbírky je zájem

Berlín - Už více než 200 žádostí o vydání uměleckých předmětů obdržela od příbuzných původních majitelů německá pracovní skupina, která se zabývá případem sbírky Cornelia Gurlitta. Několik stovek obrazů a dalších děl shromáždil Gurlittův otec Hildebrand, který jako obchodník s uměním pracoval pro nacistický režim.

„Prověřujeme každý jednotlivý případ,“ uvedla šéfka 14členného týmu Ingeborg Berggreenová-Merkelová. Sbírku získalo letos jako dědictví po zemřelém Gurlittovi umělecké muzeum v Bernu. To na konci listopadu vydalo seznam všech předmětů, podle kterého nejméně tři obrazy skutečně figurují na seznamech majetku, který nacisté většinou židovským rodinám ukradli nebo ho od nich pod tlakem odkoupili. Tým ale předpokládá, že by takových děl mohlo být až 500. Svou činnost chce ukončit nejpozději do konce roku 2015.

Německé úřady rozsáhlou sbírku zkoumaly od roku 2012, ale veřejnost informovaly mnohem později. V Gurlittově bytě v Mnichově se našlo téměř 1 300 obrazů, grafik a soch; dalších 250 děl uskladněných v Gurlittově nemovitosti v Salcburku se podařilo objevit teprve letos.

Sbírka by mohla mít hodnotu až jedné miliardy eur (27,5 miliardy korun) a obsahuje skvosty slavných umělců Eugena Delacroixe, Augusta Rodina, Édouarda Maneta, Henriho Matisse, Marka Chagalla či Pabla Picassa.