Islám zakazuje útočit na děti, Taliban si ale svůj čin dokáže odůvodnit

Praha – Pákistán se vzpamatovává z včerejšího masakru na škole v Péšávaru. Radikálové z hnutí Taliban tam zabili 141 lidí a 124 jich zranili, většinou šlo o děti. Útok odsoudila dokonce i afghánská odnož Talibanu. Podle politologa Masarykovy univerzity v Brně Josefa Krause islámské právo samo o sobě fakticky zakazuje jakékoliv útoky právě na děti a odmítá je i drtivá většina muslimů. Pákistánský Taliban si však prý dokáže svůj čin odůvodnit tím, že útočí na děti vojáků.

Politolog: V Péšávaru nešlo o náboženství, jen o pouhý masakr (zdroj: ČT24)

Podle Krause odmítá zabíjení dětí 99,9 procenta všech muslimů, kteří brutálním útokem na školu v Péšávaru opovrhují. „Ale ten malý zlomek populace, který ten útok inicioval, si jej dokáže nějakým způsobem omluvit. Tím, že útočí na rodiny vojáků, kteří zase útočí na jejich rodiny a vůbec v této zajímavé zvrácené logice si dokáží i z náboženských důvodů odůvodnit i takto hrůzný čin,“ říká politolog.

Zabíjení dětí je podle něj obecně pojímáno jako strašné, a to navzdory kulturám, civilizacím, náboženstvím. „Je to nepředstavitelný masakr, který skutečně nemá obdoby, a to ani v samotném Pákistánu, který posledních dvacet let už je značně rizikovým místem. Tohle asi čekal málokdo a bude to mít poměrně značné následky, ať už jedním nebo druhým směrem,“ předvídá Kraus.

Ze strany pákistánské vlády je možné očekávat tvrdou reakci, která prý najednou musí ukázat, že ještě skutečně stále vládne nad svým pákistánským územím, je schopna vrátit tento úder pákistánskému Talibanu a je schopna udržet pořádek, vládu práva a také mír na území kolem pákistánského města Péšávar.

  • Josef Kraus, politolog MU v Brně: „Můžeme očekávat jakousi reakci pákistánské vlády, která skutečně musí něco ukázat. Je to gesto vůči zbytku té pákistánské populace, ale nakolik bude efektivní, na to už si budeme muset počkat.“

Podle Krause se navíc v případě masakru na péšávarské škole nejedná už ani o nábožensky motivovaný útok, nýbrž jde o jasně politicky motivovaný čin. „Na náboženském základě to opodstatnění nemá. Z tohoto důvodu to bude problém nejen pro muslimskou populaci, ale pro populaci na celém světě, protože útočit na děti, zvláště tímto způsobem, je skutečně trestuhodné,“ dodává.

Na rozdíl od podobného útoku v severoosetinském Beslanu v roce 2004, kdy tamní teroristé zajali dětské rukojmí s cílem artikulovat určité politické požadavky, šlo v Péšávaru podle Krause o pouhý masakr. „Ti lidé tam přišli, nechtěli artikulovat žádné politické požadavky, potřebovali jen potrestat pákistánskou vládu a armádu, potřebovali zmasakrovat co nejvíce lidí, potřebovali, aby se tento čin dostal do světových médií a aby to světem otřáslo,“ tvrdí politolog.

Masakr v Péšávaru je nejkrvavějším teroristickým útokem v dějinách státu. Podle posledních informací jej nepřežilo 141 lidí, včetně 132 dětí. Mezi oběťmi jsou hlavně studenti ze školy pro děti pákistánských vojáků. Pákistánská armáda už včera oznámila, že zahájila odvetné operace proti teroristům na severu země.