Vražedné tažení Boko Haram – přes 30 mrtvých a 180 unesených

Maiduguri – Desítky mrtvých a přes 180 unesených vesničanů. Islámští radikálové z Boko Haram po sobě zanechali v nigerijské obci Gumsuri doslova spoušť, když vypálili řadu domů a obchodů. Mezi oběťmi je prý řada žen a dětí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na svědky. Přes sto islamistů mezitím zabila kamerunská armáda.

V okolí nigerijské vesnice nefunguje mobilní spojení. K útoku sice došlo už v neděli, svět se o něm ale od svědků dozvěděl až nyní. „Shromáždili místní lidi, přes 30 jich postříleli a dalších více než 100 žen a dětí odvezli ve dvou otevřených nákladních autech,“ uvedla Maina Chibooková, která navštívila svou rodinu v Gumsuri krátce po útoku. „Také vypálili vládní zdravotnické středisko, domy a obchody,“ dodala. Mezi mrtvými je prý i nejvyšší duchovní této lokality a šéf místních milicí.  

Obec Gumsuri se nachází ve státě Borno nedaleko města Chibok, kde hnutí Boko Haram v dubnu uneslo na 300 školaček. Desítkám dívek se podařilo utéct, přes 200 z nich ale zmizelo. Šéf radikálů Abubakar Shekau v listopadu na videonahrávce uvedl, že byly konvertovány k islámu a následně provdány. Mediální kampaň na jejich záchranu postupně utichla.  

Uprchlíci před Boko Haram
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Kamerunská armáda dnes oznámila, že několik stovek islamistů zaútočilo na opačné straně hranice na kolonu jejích vojenských vozidel. Vojáci prý 116 útočníků připravili o život. 

Zbabělé vojáky poslal soud na smrt

Nigerijský soud mezitím odsoudil k smrti 54 vojáků, kteří se odmítli zapojit do boje proti islámským radikálům. Podle stanného soudu v Abuji se vojáci dopustili vzpoury a projevili zbabělost, když odmítli bojovat proti Boko Haram. Už v září bylo v Nigérii odsouzeno k smrti dvanáct vojáků za to, že se vzepřeli svému veliteli a usilovali o jeho život. Vzbouřenci velitele obviňovali, že může za smrt jejich kamarádů, kteří se dostali do léčky a přišli o život. 

Nigerijští vojáci si často stěžují na nedostatečnou výzbroj a velkou palebnou převahu islamistů. Ti obsadili řadu měst a obcí při hranicích s Kamerunem a vyhlásili tam islámský chalífát. 

Radikálové z Boko Haram bojují proti centrální nigerijské vládě od roku 2009. Požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Letos spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zemřelo na tři tisíce lidí. Při násilnostech připisovaných Boko Haram za pět let přišlo o život už kolem 13 tisíc lidí. Podle statistik OSN kvůli nim odešlo z domovů asi 1,5 milionu občanů.