BBC v továrně Applu: Vyčerpaní dělníci usínají během směny

Peking - Apple je nejhodnotnější značkou světa a jeho iPhone 6 se před Vánocemi prodává jako na běžícím pásu. Zaměstnanci firmy ale žádný sen neprožívají. Kvůli nuceným přesčasům často usínají během pracovní doby. Vyhazov je pak nemine. Na podmínky pracovníků v Číně si posvítili investigativní novináři z pořadu BBC Panorama.

Novináři zavítali do továrny Pegatron na předměstí čínské Šanghaje. Apple se často chlubí, že mají zdejší zaměstnanci nadstandardní pracovní podmínky - vyhrazený čas na odpočinek a nárok na placené volno. Realita je ale jiná. „Už jsem strašně unavený a ospalý. Nedá se to vydržet,“ prohlásil jeden z dělníků. 

Britská stanice BBC najala několik redaktorů, kteří se v Pegatronu nechali zaměstnat. První porušení interních pravidel Applu nastalo už při psaní úvodního testu. Další porušení podmínek na sebe nechalo čekat jen pár minut. Přesčasy mají být dobrovolné – na výběr ale příliš není. Musí být vidět, že zaměstnanec je ochoten pracovat. 

U montážní linky dělníci sedí průměrně dvanáct hodin denně, někdy i osmnáct dnů v kuse. Vyčerpaní zaměstnanci tak často usínají přímo při výrobě. Za to je ale čeká trest - například přijdou o pauzu na oběd. Vidina dobré práce se rázem vytrácí. „Pokud usnete nebo budete polehávat na přístrojích, tak jste tady skončili,“ říká dozorce. 

Apple sice zahájí vyšetřování, pochybení ale odmítá

Vysoce postavený manažer Jeff Williams tvrdí, že žádná jiná společnost se tak nezasazuje o zlepšení pracovních podmínek. „Stále ještě to můžeme dělat lépe,“ píše se v e-mailu, který byl odeslán asi 5 tisícům zaměstnanců v Británii. „Zpráva BBC naznačuje, že na tom Apple nepracuje. Nic nemůže být dál od pravdy,“ konstatoval manažer. 

Williams i samotný generální ředitel Tim Cook se prý cítí „hluboce uraženi tvrzením, že by Apple porušil slib daný pracovníkům v dodavatelském řetězci nebo jakkoli klamal zákazníky“. Se zaměstnanci je prý zacházeno s respektem. 

Firma ale odmítla poskytnout BBC rozhovor. „Celé je to velká kamufláž. Nemyslím si, že Applu na jeho zaměstnancích jakkoliv záleží,“ podotkl jeden z dělníků. Když před čtyřmi lety na Apple dolehla kritika kvůli sérii sebevražd dělníků v jeho jiné čínské továrně Foxcon, společnost část produkce přesunula právě do Pegatronu. Záběry britské BBC teď dokazují, že se změnilo jen místo.

BBC v čínské továrně: "Otroci" Applu (zdroj: ČT24)