Bílý dům či Pentagon: KLDR hrozí Američanům útoky

Washington - Zaútočíme na vaše „citadely“, vyhrožuje Severní Korea Spojeným státům. Mezi její cíle by mohl patřit Bílý dům nebo Pentagon. USA obvinily KLDR z hackerského útoku na filmové studio Sony. K tomu došlo poté, co společnost vyrobila film zesměšňující severokorejského komunistického vůdce. Spojené státy už požádaly Peking o pomoc při vyšetřování. Čínský ministr zahraničí následně odsoudil všechny formy kybernetického terorismu.

Americký prezident Barack Obama podle KLDR „lehkomyslně“ šíří fámy o kybernetickém útoku na společnost Sony zorganizovaném Severní Koreou. Pchjongjang už dříve uvedl, že ví, jak dokázat, že nemá s útokem co do činění. Navrhl dokonce společné vyšetřování se Spojenými státy. 

Severokorejská komise národní obrany varovala, že tamní armáda, která má asi 1,2 milionu vojáků, je připravena použít proti USA všechny typy války. V čele komise stojí diktátor Kim. "Naše nejtvrdší protiakce bude směle namířena proti Bílému domu, Pentagonu a
celé americké pevnině, která je semeništěm terorismu. Tyto útoky daleko předčí 'symetrickou protiakci', kterou vyhlásil Obama," konstatovala komise v prohlášení, z něhož citovala severokorejská tisková agentura KCNA. 

Útok na Sony
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Damian Dovarganes

Hackeři na několik dní ochromili stránky Sony a zpřístupnili veřejnosti tajné materiály firmy. Pohrozili také teroristickými útoky na kina, která snímek o Kimovi promítnou. Studio Sony Pictures pak zrušilo uvedení filmu do kin. To bylo plánováno na čtvrtek 25. prosince. 

Petr Bláha, koreanista

„Severní Korea vyhrožuje periodicky. Pro její bolševický režim jsou Spojené státy hlavním imperialistickým nepřítelem. Tyto hrozby nejsou nic nového, ani nic vážného. Jakékoli znevážení vůdců je pro Pchjongjang velmi vážným ideologickým nebezpečím, protože se dá předpokládat, že pokud se dostane film do distribuce, bude na cd, tak bude jednoho dne propašován i na území KLDR.“

Podle Obamy filmová společnost udělala chybu, když ustoupila hrozbám. Americký prezident slíbil za severokorejský hackerský útok blíže neupřesněné odvetné akce. KLDR by se tak mohla znovu ocitnout na černém listu zemí podporujících terorismus.

„Nemůžeme mít společnost, které nějaký diktátor odkudsi může zavádět cenzuru, tady ve Spojených státech,“ prohlásil v pátek. Příště může diktátorský režim reagovat podobným způsobem, pokud se mu nebude líbit dokumentární snímek, případně reportáž, poznamenal šéf Bílého domu.

Film by mohl najít cestu k divákům alespoň prostřednictvím portálu YouTube

Rozhodnutí Sony Pictures zrušit uvedení kontroverzního snímku do kin kritizovali i další američtí představitelé jako prohru svobody slova a vítězství vyděračů. Sony Pictures následně uvedlo, že se pokusí pro film najít jinou cestu, aby se dostal k divákům. Nyní filmové studio sdělilo, že v úvahu připadá například zveřejnění na video portálu YouTube či zařazení do elektronické výpůjční a prodejní služby videa na vyžádání. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

„Ten film bych natočil znovu a opět z těch samých důvodů, kvůli kterým jsme ho udělali,“ prohlásil šéf Sony Pictures Michael Lynton. „Je to veselá komedie a politická satira. S vědomím toho, co se nyní děje, bychom ale možná pár věcí udělalo jinak,“ dodal Lynton.

Koreanista o hrozbách KLDR: Není to nic nového ani vážného (zdroj: ČT24)