Pákistán tvrdě proti teroristům: Popraví 500 lidí

Islámábád - Pákistán se údajně chystá popravit 500 vězňů odsouzených k trestu smrti za činy související s terorismem. Moratorium na trest smrti bylo zrušeno po útoku na školu v Péšávaru minulý týden, při kterém bojovníci hnutí Taliban zabili více než 130 dětí. Podle BBC už policie zadržela několik osob podezřelých ze zapojení do masakru.

Podle pákistánského ministra vnitra zadržení při útoku „pomáhali“. Masakr si vyžádal 141 obětí včetně 132 dětí. Podle Talibanu šlo o pomstu za vojenskou ofenzívu v severozápadních oblastech země u hranic s Afghánistánem. Všech sedm útočníků bylo při akci údajně zabito.   

Po masakru ve škole Pákistán zrušil moratorium na vykonávání poprav, které bylo v platnosti od roku 2008. Země už popravila šest mužů. Ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán uvedl, že podle informací rozvědky se ozbrojenci připravují na další „divoký a nelidský protiútok“.

Mluvčí AI o popravách: Pákistánské procesy jsou někdy neférové (zdroj: ČT24)

Amnesty International s popravami nesouhlasí

„Pákistánská vláda zklamala tím, že se nechala ovládat strachem a hněvem. Je strašné, že po útoku na školu v Péšávaru přicházejí jiné vraždy – tentokrát ze strany vlády. To nikdy není odpověď na teroristické akce. Jde o cynickou reakci. Nemůže se vyrovnat se skutečným problémem, na který poukázal útok, a tím je nedostatečná ochrana civilistů v severozápadním Pákistánu,“ prohlásil David Griffiths, zástupce ředitele AI pro oblast Asie.

„Soudní procesy v Pákistánu mohou být zmanipulované. Hrozí, že lidé jsou mučeni, aby se přiznali k činům. Takže určitě je zde riziko toho, že jde o nevinné lidi. Na pákistánském ministerstvu vnitra registrujeme 547 žádostí o milost k prezidentovi,“ uvedla Martina Pařízková, mluvčí Amnesty International ČR.

Podle rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se Islámábád chystá v příštích třech týdench poslat na smrt stovky odsouzenců. Oběšeni by měli být ti vězni, kteří byli odsouzeni k absolutnímu trestu za zločiny vztahující se k terorismu. „Ministerstvo vnitra schválilo popravu těchto vězňů a prezident zamítl jejich žádost o udělení milosti,“ řekl novinářům v neděli večer pákistánský ministr vnitra.

Podle odhadů mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) je v pákistánských celách smrti více než 8000 vězňů, z nichž na 500 bylo usvědčeno z teroristických činů. 

Konkrétní zločiny, za něž byli dotyční odsouzeni, známy nejsou. „V našich databázích jsem našla patnáctiletého chlapce, který byl odsouzen za únos a neúmyslné zabití,“ konstatovala mluvčí Amnesty International ČR Martina Pařízková, která zdůraznila, že v Pákistánu jsou lidé často odsouzeni po neférových soudních procesech. „Hrozí, že spousta lidí, kteří jsou odsouzeni k smrti, by tento trest mít neměla,“ dodala mluvčí.