Boj za svobodu projevu v USA: Film o Kimovi je v kinech i online

Washington – Ve Spojených státech měla premiéru komedie The Interview (Rozhovor). Snímek vyvolal diplomatické třenice mezi Severní Koreou a USA. Filmové studio Sony Pictures původně promítání kvůli bezpečnostním obavám zrušilo, později ale jeho představitelé oznámili, že komedii o atentátu na severokorejského vůdce Kim Čong-una do několika kin uvolní. A zpřístupní ho i na internetu – třeba na Youtube.

Do Sony se pustil i americký prezident Barack Obama. Společnost podle něj nezveřejněním snímku ohrozila svobodu projevu. Několik stovek nezávislých kin po celých Spojených státech se nabídlo, že film divákům pustí, když to velká kina odmítla. A na řadě míst bylo vyprodáno. „Jsem rád, že to dávají. Veselé Vánoce všem,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Podle manažera Cinema Village v New Yorku jde o zásadu. „Samozřejmě bychom na jeho promítání chtěli vydělat, jako na jakémkoli jiném snímku. Důležité ale je, abychom se zasazovali o svobodu projevu, o svobodu vidět filmy,“ řekl Lee Peterson agentuře Reuters. 

Ohlasy diváků 

Matt Ornstein: „Je to fraška na nejvyšší úrovni. Je to něco jako film Žhavé výstřely. Myslím, že je to sranda, ale rozhodně ne něco, co by mohlo svrhnout monarchii.“ 

Tom Sopit: „Myslím, že je to skvělý film, bylo to opravdu zábavné, odvedli fantastickou práci, uvedl další divák.“ 

Dan Field: „Sony nikdy nemělo Interview pustit do světa – ne kvůli výhrůžkám, ale kvůli tomu, že je to strašný film.“ 

Aditya Basrur: „Právě jsem viděla Interview. Byla to ztráta peněz. Očekávala jsem, že to bude mnohem lepší film.“ 

Více reakcí ZDE

Film je také k vidění na speciální webové stránce a prostřednictvím Google služeb Play a YouTube nebo na Xbox Video od Microsoftu.

Právník Googlu David Drummond prohlásil, že společnost zvážila možné dopady. „Sony začalo minulou středu kontaktovat několik firem, včetně společnosti Google. Ptali se, jestli přistoupíme na to, aby byl jejich film k dispozici online. Nakonec jsme se shodli, že nemůžeme stát stranou a umožnit několika málo osobám, aby určovaly hranice svobody projevu v jiné zemi,“ poznamenal Drummond. 

Předseda Sony Michael Lynton uvedl, že poskytnutí snímku na internetu má alespoň částečně nahradit škody. „Bylo nezbytné, aby naše studio tento film uveřejnilo. Zvolili jsme cestu digitální distribuce nejprve tak, abychom v den premiéry oslovili co nejvíce lidí. Budeme ale i nadále hledat další partnery a platformy pro rozšíření distribuce,“ konstatoval Lynton. 

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) minulý týden oznámil, že za útokem na Sony stojí podle všeho Pchjongjang. Ten to ale popřel. Proti tvrzení FBI se postavila i řada odborníků.

V USA měla premiéru komedie o vůdci KLDR (zdroj: ČT24)