Boj proti IS: Guvernér Mosulu padl, Pentagon má plán na dobytí města

Mosul - Při náletech spojenců přišel na severu Iráku o život islamistický guvernér Mosulu. Příslušníci organizace Islámský stát (IS) obsadili dvoumilionové město letos v červnu. Pentagon má údajně plán, jak znovu Mosul dobýt. Operace má začít v lednu. Zahraniční letadla útočí na IS také na severu Sýrie. Při šesti operacích v okolí města Aleppo tam ve čtvrtek vojáci zranili na 100 lidí. Dnes koaliční letadla podnikla 15 útoků na pozice IS v Iráku a 16 v Sýrii.

Koalice vedená Spojenými státy zahájila v srpnu nálety na cíle IS v severním Iráku. Tento týden její letadla zabila asi 30 kilometrů jižně od Mosulu islamistického guvernéra Hasana Saída Džabúrího. Ten vystřídal Radvina Táliba, který zemřel při jiném z útoků začátkem prosince.
  
Mosul je nejcennější z kořistí IS v Iráku. Televize CNN oznámila, že Pentagon má plán, jehož součástí je znovudobytí tohoto střediska provincie Ninive. Operace má začít v lednu. Spojené státy už poslaly do Iráku asi tři tisíce vojenských poradců, kteří pomáhají irácké vládě připravovat útoky proti IS.

Boje v Iráku
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Asadův režim tvrdě proti opozici, desítky civilistů po smrti

Syrská armáda využívá operací koalice proti IS k vlastním útokům na opozici, kterou bez rozlišování označuje za teroristy. Exilová opoziční skupina dnes oznámila, že při syrských náletech na města Báb a Kabasín u Aleppa zemřelo 45 civilistů a zraněno bylo na 175 osob. Vojsko nasadilo do útoků vrtulníky i letadla a na civilisty svrhlo i takzvané barelové bomby. Dopadly prý na čtvrti, v nichž nejsou žádní opoziční bojovníci, a zasáhly obytné části nebo
tržiště. Syrská vláda o útocích neinformovala.
  
Podle opozice podniklo letectvo v minulých třech dnech zhruba 470 náletů. „Režim se snaží o co největší zisky před avizovaným politickým jednáním,“ sdělil Ramí Abdar Rahmán z organizace, která prostřednictvím svých zdrojů v Sýrii monitoruje situaci z Londýna. Rusko na konec ledna pozvalo do Moskvy zástupce opozice a pak hodlá pozvat i vládní delegaci. Předchozí politické rozhovory o urovnání syrského konfliktu skončily nezdarem.

Poskytne Ankara zbraně?
   
Boje s IS v Iráku a v Sýrii vyvolávají obavy v sousedním Turecku. Ankara se již zapojila do výcviku iráckých Kurdů. Irácký premiér Hajdar Abádí se ve čtvrtek sešel v Ankaře se svým tureckým protějškem Ahmetem Davutogluem, který řekl, že Turecko je připraveno vojenskou pomoc rozšířit. Abádí naznačil, že Turecko možná pomůže i s vyzbrojením.
  
Turecko je členem NATO a se Sýrií a Irákem sdílí hranici o délce 1 200 kilometrů. V listopadu začalo poskytovat výcvik iráckým pešmergům a hodlá do něj zapojit rovněž iráckou národní gardu. 

Kurdům se během prosince podařilo prolomit obležení pohoří Sindžár na severozápadě Iráku, kam se uchýlily stovky příslušníků komunity jezídů. Abádí teď oznámil, že vojáci na místě stále bojují a snaží se IS vytlačit z území v okolí Sindžáru.

Vydáno pod