Bosenská policie zasahovala v redakci, která upozornila na korupci

Sarajevo - Bosenská policie provedla razii v sídle zpravodajského serveru Klix.ba, který zveřejnil záznam telefonického rozhovoru údajně odhalujícího korupci ve vysokých bosenskosrbských politických kruzích. Akce se mezi bosenskými novináři setkala s rozhořčenou reakcí. Mluvčí policie Irfan Nefić podle médií sdělil, že zásah byl proveden na příkaz sarajevského soudu. Klix.ba na svém webu informoval, že policisté v jeho sídle strávili sedm hodin.

Při prohledávání zabavili laptopy, harddisky všech počítačů, soukromé mobily, kompaktní disky a USB flash disky. Během policejní operace se podle agentury AP před budovou shromáždily desítky novinářů, kteří dávali najevo nesouhlas s razií. 

V Republice srbské (RS) - jež tvoří Bosnu a Hercegovinu s bosňácko-chorvatskou federací - při říjnových všeobecných volbách ztratil parlamentní většinu vládnoucí Svaz nezávislých sociálních demokratů (SNSD) separatistického bosenskosrbského prezidenta Milorada Dodika. U moci se však udržel díky koalici. 

Krátce před volbami Klix.ba na internetu zveřejnil záznam rozhovoru vysoké představitelky SNSD Željky Cvijanovičové, jež v něm údajně uvedla, že její strana podplatila dva opoziční poslance, aby si v parlamentu zajistila většinu. Cvijanovičová, která se po volbách stala premiérkou RS, prohlásila, že záznam je podvrh. Zaměstnanci portálu odmítli policii sdělit zdroj, který jim nahrávku poskytl. 

Svaz bosenských novinářů ve svém prohlášení označil dnešní policejní zásah proti portálu za „dosud nejbrutálnější útok na svobodu slova a na práva novinářů v Bosně“. Cílem této akce je podle svazu zastrašit novináře Klix.ba, ale i všech ostatních médií.