Promítači sotva stačí

Dobrých promítačů není na festivalu nikdy dost (zdroj: ČT24)

Více práce než loni mají letos na karlovarském festivalu promítači. Kvůli velkému diváckému zájmu přibylo projekcí - ale příliš nepřibylo promítačů. Sehnat jich dostatek začíná být rok od roku těžší.

Nejstarší promítačky v hotelu Thermal jsou ze začátku padesátých let. Tedy o dvě dekády starší než samotná budova, která je od svého otevření centrem festivalového dění. Začátky promítání v Thermalu připomíná i vybavení kabin, kde jsou ještě i převíječky 35mm filmů. Na festivalu se ale používají spíš výjimečně, už je nahrazuje moderní technika. 

Ani kopie filmů už nikdo převážet nemusí. Proti kopírování jsou chráněné číselnými kódy. Ty mají omezenou platnost, což dokáže promítačům občas pořádně zkomplikovat práci, pokud se třeba projekce zpozdí. 

O hladký průběh festivalu se stará téměř čtyřicet promítačů. Za jeden ročník při pěti stech projekcích promítnou na dvě stě filmů.

Sehnat dostatek promítačů pro tak velký festival je rok od roku složitější. Poradit by si měli umět se starými promítačkami i novou digitální technikou. A hodí se jim také dobrá výdrž - v některých sálech se promítá i šestnáct hodin denně.