Téma Boj řidičů za vyšší mzdy

Boj řidičů za vyšší mzdy

Dopravci dostanou za stávku pokuty. Arriva chce, aby ji zaplatily odbory

Miliony korun budou od autobusových dopravců žádat Jihomoravský a Olomoucký kraj. Jde o smluvní pokuty za to, že některé firmy ve čtvrtek nevypravily autobusy na regionální linky. Sankci uplatní i českolipská radnice vůči provozovateli MHD. Autobusy nevyjely kvůli stávce řidičů, kteří usilují o vyšší mzdy. Arriva Morava, jejíž řidiči stávkují v části Olomouckého kraje, bude chtít, aby případnou pokutu uhradil Odborový svaz dopravy, který stávku vyhlásil.

Šéf dopravních odborů: Stávka ukazuje, jaké to bude, pokud nestoupnou mzdy

Stávka je ukázka toho, jak bude autobusová doprava vypadat natrvalo, pokud řidiči nedostanou přidáno. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Připomněl, že v krajích, které se zavázaly, že dají peníze na zvýšení mezd řidičů, odbory své protesty vesměs odvolaly. Současně varoval, že pokud nevznikne dohoda na jižní Moravě, mohou se protesty opakovat.

Středula v ČT: Míra stávky je zodpovědná, dává varování do budoucna

Předseda ústřední konfederace odborů (ČMKOS) Josef Středula označil čtvrteční stávku řidičů za varování do budoucna. Podle něj proběhne v míře, která je zodpovědná, ale dává najevo, že „lidé ví o problémech“, řekl v předvečer stávky v Událostech, komentářích na ČT24.

Vláda pošle krajům 420 milionů na mzdy řidičů autobusů, sáhne do rozpočtové rezervy

Vláda vyčlení 420 milionů korun z rozpočtové rezervy ve prospěch krajů na mzdy řidičů autobusů. Částka by měla pokrýt zhruba polovinu letošních nákladů spojených s navýšením platů, jak je vyčíslily kraje, uvedl premiér Boshuslav Sobotka. O tom, jakou formou se peníze ke krajům dostanou, chce s hejtmany premiér jednat, návrh má připravit ministerstvo dopravy.

Kraj po kraji: koho a jak se protest dotkne?

Čtvrteční stávka řidičů autobusů naplno postihne pouze Jihomoravský kraj. Aktivně se do protestu vyhlášeného Odborovým svazem dopravy zapojí řidiči i v několika dalších krajích, ale projeví se pouze v některých částech krajů. V Jihočeském kraji, kde hrozil vůbec největší výpadek, oznámil hejtman Jiří Zimola (ČSSD) dohodu o zvýšení mezd, po které odbory stávku odvolaly. Nově se naopak k protestu připojili řidiči MHD v České Lípě.

Stávkující řidiči linkových autobusů 6. dubna nevyjedou

Stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se uskuteční 6. dubna. Odbory ji plánují jako 24hodinový protest a vyzvaly šoféry k masivní účasti. Už v polovině února vyhlásily dopravní odbory stávkovou pohotovost. Řidiči si stěžují, že nedostali od nového roku přidáno tolik, kolik jim slíbila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Poslední velký dopravní protest zažilo Česko v roce 2011, kdy se poprvé od roku 1989 zastavilo i metro.

Základní informace:

  • Stávka řidičů je vyhlášena jako 24hodinová na celý čtvrtek.
  • V Jihomoravském kraji stávkují řidiči 5 firem.
  • Autobusy nejezdí hlavně na Břeclavsku, Blanensku, Vyškovsku a v okolí Kyjova a Veselí nad Moravou.
  • V Olomouckém kraji zastavil protest linky na Jesenicku a Šumpersku. Vyjely pouze dálkové spoje.
  • Stávkují také řidiči MHD v České Lípě, dopravce ale sehnal částečnou náhradu.
  • Kraje a českolipská radnice se chystají dopravce za vynechané spoje pokutovat.