V historické Vratislavi se stali novodobým symbolem města trpaslíci

Ať už přijedete do Vratislavi kdykoliv, budete pokaždé konfrontováni jak s její více než tisíciletou historií, tak především s její žhavou současností. Do 21. století totiž město vstoupilo nejen sebevědomou architekturou, ale také s novými tradicemi, mezi kterými jsou na prvním místě vratislavští trpaslíci, postupně ovládající celý městský veřejný prostor.

Na vratislavských ulicích lze narazit na více než 300 malých postaviček trpaslíků, kteří jsou novodobým symbolem města. „Poprvé se tu objevili již v 80. letech. Tehdy to ale byli živí lidé, protože na rozdíl od občanů komunistický zákon nezakazoval protestovat trpaslíkům. A tak lidé tiše demonstrovali v oranžových čepičkách, v nichž se procházeli po Svidnické ulici,“ vysvětluje průvodce Wojciech Zalewski.

Říkali si tehdy Oranžová alternativa a činnost tohoto občanského hnutí, jež svérázným způsobem vyjadřovalo odpor proti komunismu, dnes připomíná originální restaurace Konspira nedaleko hlavního Rynku, která nabízí jídla s názvy jako Stávkové tajemství nebo Česko-polská solidarita. Tradice se chopili i současní umělci a trpaslíci jsou ve Vratislavi k vidění prakticky všude. Již neprotestují proti režimu, ale parodují nejrůznější lidské činnosti nebo vlastnosti. 

Ze svérázného občanského hnutí se zrodil symbol Vratislavi (zdroj: ČT24)

Vratislav z paluby lodi či ze sedla kola

Oázu klidu v samotném centru města ztělesňuje Botanická zahrada, a to již více než 200 let. Patří Vratislavské univerzitě a plní tak i významnou vzdělávací funkci. Rozkládá se na ploše 7,5 hektaru na jednom z ostrovů obtékaném Odrou, která tvoří páteř celého města. Ve Vratislavi se slévá devět řek, které překračuje přes 130 mostů, díky čemuž se městu někdy přezdívá „Polské Benátky“. Po řece vyplouvá denně mnoho výletních lodí z celkem pěti přístavů.

Dopravu po městě zajišťuje také linka historické tramvaje, provozovaná místním Spolkem přátel hromadné dopravy. Poprvé se tramvaje po této nejstarší trati rozjely už v roce 1877, tehdy ovšem byly tažené koňmi. Koňská spřežení pak v roce 1903 vystřídal elektrický proud a tramvajová síť se postupně rozrostla na současných 258 kilometrů.

Dalším oblíbeným dopravním prostředkem ve Vratislavi jsou jízdní kola. Město je totiž vůči cyklistům neobyčejně vstřícné a provozuje půjčovnu městských kol pod názvem „Next bike“. U většiny turistických atrakcí v celém městě jsou zřízeny automatické stanice, kde si lze kolo pomocí internetu nebo aplikace rezervovat a vypůjčit. Prvních 20 minut je navíc zdarma, je tedy možné se bezplatně přesouvat od památky k památce.

Město nese svůj název podle českého knížete Vratislava a dodnes je vůči Čechům velmi přátelsky nakloněné.

Po setmění umocňuje romantickou atmosféru v historickém centru kolem vratislavské katedrály plynové osvětlení. Všech 103 lamp od roku 2007 denně večer rozsvěcí a ráno zase zhasíná jediný městský lampář Robert Molendo. I on je jedním z těch, kdo pomáhají dotvářet jedinečnou atmosféru této slezské metropole, jež byla po mnoha staletí spjata s českými zeměmi.