Na vrcholku světa každý zůstává sám, signál mlčí

Cory Richards právě dosáhl vrcholu Mount Everestu, bez kyslíku, a chystal se své tvrdě vydobyté vítězství sdílet s okolním světem. Jenže mobilní technologie ho zradila. Telefon, prostřednictvím kterého chtěl rozeslat „rychlé“ fotky a videa díky aplikaci Snapchat, selhal. Mladý dobrodruh stál 29 tisíc stop nad hladinou moře, natěšený na to, až i ostatní uvidí zasněžené vrcholky hor, ale marně.

Expedice, kterou chtěl Richards se svým expedičním partnerem Adrianem Ballingerem zprostředkovat ostatním, a to právě pomocí rychlých obrázků, trvala déle než měsíc. Ballinger každý den posílal fotky i videa na sdílený účet EverestNoFilter. Právě neustálým využíváním aplikace Snapchat, která je v Americe velmi populární, byla výprava ojedinělá.

Snapchat se vyvíjí pět let a přináší nový koncept – časově omezené snímky – fotografie a videa, která vydrží jen okamžik. Délku zobrazení si pak určí ten, kdo obrázky vkládá. Po uplynutí dané doby se obsah nevratně vymaže, není nikde dohledatelný ani uložený. Nemusí se tak pomíjivými snímky zaplňovat zbytečně disky, sociální sítě a webová uložiště. Zakladatelé služby vycházejí z myšlenky, že pokud má člověk na podívání jen pár sekund, bude se dívat opravdu pozorně.

Aplikace si získává stále více příznivců především mezi mladými lidmi a jen v České republice má podle neoficiálních čísel zhruba 150 tisíc uživatelů, globálně pak více než sto milionů.

Když „snapchatoví horolezci“ mířili k vrcholu Mount Everestu, Adrian Ballinger svůj pokus o výstup ve výšce téměř 28 tisíc stop nad mořem vzdal a zamířil zpět do tábora. Richards pokračoval dál. V okamžiku, kdy stál na vrcholu, přišel nečekaný zlom: telefon, který fungoval ještě o 35 stop níže (asi o deset metrů), se na vrcholu zcela odmlčel.

„Co se stalo? Technologie nevydržela chlad, jinou atmosféru, a všechny tyto věci způsobily, že telefon odešel,“ zkonstatoval Richards. „Snap“ z vrcholu světa se tak nakonec nepodařil. „Dotáhli jsme z tábora do tábora přes šest kilo vybavení navíc, jen abychom tenhle snapchatový experiment mohli uskutečnit. Máme tu celý systém, který nám umožňuje sdílet fotky na internet, ale nakonec i ten selhal,“ řekl Richards.

Kvůli špatnému počasí nakonec strávil Richards na vrcholu Everestu jen tři minuty, takže neměl moc času na řešení problémů. Horolezci tak nezbylo než mobil opět schovat a zahájit návrat do tábora, kde čekal Ballinger. Tým pak společně sestoupil ze „zóny smrti“, tedy oblasti, kde se tělo již nemůže aklimatizovat kvůli extrémní nadmořské výšce a nízkému množství kyslíku.

„Myslím, že to byla docela klasická připomínka toho, kde jsme byli a jak velkou moc to místo mělo,“ řekl Ballinger. Oba horolezci chtěli celou akcí přiblížit podmínky na nejvyšší hoře světa lidem, kteří se do těchto míst pravděpodobně nikdy nepodívají. Richards se svým výstupem zařadil mezi 200 lidí, kteří na Everest úspěšně vystoupili bez použití kyslíku.

Výstup na Mount Everest
Zdroj: Archiv horolezců/Cory Richards

Oba horolezci rovněž nechali své fanoušky sledovat, jak se aklimatizují při výstupu – zveřejňovali například svůj srdeční rytmus a počet nachozených kilometrů pomocí dalších aplikací. Skrze Snapchat pak sdíleli i oslavy podařeného výstupu.

„V perfektní den bychom oba byli tam nahoře v kožených rukavicích a měli bychom čas hrát si s naší technikou. A místo toho jsem byl dole a bojoval s docela těžkými zdravotními problémy.“ Ballinger během výstupu prochladl a začaly se na něm projevovat příznaky výškové nemoci. Po dohodě s lékařem se tedy rozhodl pokus o výstup přerušit. „Everest nám jasně připomněl, kdo tady i po dvou měsících veselého 'snapování' velí,“ komentoval Ballinger.