Maroko je zemí pro labužníky, říká Češka Lenka

Objektiv: O marocké kuchyni (zdroj: ČT24)

Přes deset let žije Češka Lenka Chaoui na marockém pobřeží. Se svým manželem Simoem se potkala na studiích farmacie v Brně, po pár letech se přestěhovali do rodné země manžela. V pořadu České televize Objektiv říká, že Maroko je hlavně o jídle a pro celou marockou populaci je vždy potěšením pozvat někoho na jídlo, oběd, cokoliv, co se týká kuchyně.

Středobodem místní kultury je především jídlo. Maročané vaří rádi a hodně. Supermarketům, polotovarům a mraženým surovinám se ale vyhýbají.

V největším, nejrušnějším a nejbohatším marockém městě Casablance doporučuje Lenka návštěvu Marché Central. A tam si objednat ústřice.

Je tady paní Maika, v Casablance strašně známá. Prodává ústřice, ale úplně od mala. Byla i vícekrát v novinách. Je největší expert na ústřice v Casablance.
Lenka Chaoui
Češka žijící v Maroku

Jídlo jednoduché i složité

Na poznávání marocké kuchyně je perfektní i malé rybářské město Essoauira. Rybáři tam ráno navezou čerstvé úlovky. Na pultech lze najít kraby, tuňáky i malé žraloky. Doporučuje se ochutnat rovněž vnitřek mořského ježka. Dobrou variantou je také koupit ve starém městě nebo na rybím trhu sardinky a nechat si je připravit od místního kuchaře. Kombinace ryb, chleba a čerstvého salátu vytvoří perfektní oběd za pár korun.

To je jedna strana marocké kuchyně. Druhou, sofistikovanější, představuje tradiční marocké jídlo tažín.  V pořadu ČT Objektiv ukazuje učitelka vaření Khadije, jak a z čeho se připravuje.

Čtyři jídla denně

Tažín se často dělá k obědu, který je v Maroku opravdu důležitý. Schází se často celá rodina. Večeří se až pozdě večer, kolem desáté. A mezitím se podává ještě velká svačina – kaskrut. 

Marocké domácnosti tak připravují ne tři, ale čtyři jídla denně. Kromě snídaně a velkého obědu se kolem páté odpoledne položí na stůl vše sladké, co se najde doma. Většinou pomerančová bábovka a teplé palačinky s medem. Na stole samozřejmě nechybí mátový čaj.

Co Lence v Maroku chybí?

Mladé Češce v Maroku nejvíce chybí pořádné deště po létě a podzimní počasí. V letních měsících pak zahrádka, kde se dá v pohodě vypít načepované pivo. „Tady můžeme samozřejmě jít také do restaurace a dát si alkohol, ale to nemá tu správnou atmosféru,“ dodává Lenka.

Říká, že s nošením šátku (hidžábu) nemá problém a nikdo jí do toho nenutil. „Ani jsem nikdy neměla problém s tím, že bych byla nevhodně oblečená,“ doplňuje.