Vědci analyzovali DNA afrického předka díky 4500 let staré lebce

Vědci analyzovali DNA ze 4500 let staré lebky nalezené v jeskyni v Etiopii. Výsledky ukázaly, že tzv. „Mota“ člověk měl čistě africkou DNA. Jeho předkové nikdy nežili mimo Afriku. Vědci jej nyní mohli srovnat s genomem současných Afričanů. Ukázalo se, že velká migrační vlna mezi kontinenty zhruba 1500 let po jeho smrti složení kontinentu změnila.

Zkoumání DNA předků v Africe dosud v podstatě znemožňovalo vlhké a teplé prostředí, kvůli kterému se pozůstatky nedochovaly v dobrém stavu. Čtyři a půl tisíce let staré pozůstatky lovce a sběrače, byly nalezeny v etiopských horách v jeskyni zvané Mota. Podle vědců byly ve výjimečně zachovalém stavu.

Například kost pod uchem, která plní významnou funkci při ochraně před bakteriemi a zničením DNA, byla zcela nedotčená. „Jsme schopni díky tomu získat velmi dobře zachovalou DNA, ze které můžeme rekonstruovat genom jedince,“ uvedla realizátorka výzkumu Andrea Manica.

  • Genom je veškerá genetická informace uložená v DNA konkrétního organismu.

Analýza ukázala, že „Mota“ měl čistě africkou DNA. Před 3 tisíci lety proběhla velká migrační vlna. Během ní do Afriky přicházeli farmáři z Euroasie. To zanechalo své stopy v genetickém dědictví současných Afričanů. Vědci díky nalezené lebce mohou vidět, jak vypadala DNA předků současných obyvatel Afriky nezasažená mezikontinentální migrací.