Do časů Cimrmana. Rakušané digitalizovali národní sbírku pohlednic

Rakouská národní knihovna nabízí online svou unikátní sbírku historických pohlednic – od konce 19. století do začátku 40. let. Na mapě světa mohou návštěvníci databáze AKON navštívit Paříž v čase Belle Époque, sledovat Hongkong na počátku 20. století nebo projít česká a moravská města v době, kdy nebyla hlavním městem Praha, ale Vídeň.

„Portál obsahuje pohlednice ze všech částí světa, od začátků ilustrovaných pohlednic z konce 19. století do raných 40. let,“ informuje na svém webu Rakouská národní knihovna. Vůbec nejpočetněji je ve sbírkách zastoupena rakouská spolková země Dolní Rakousy s bezmála 18 tisíci pohlednicemi, tisícem pohlednic jsou zastoupeny také české země habsburské monarchie.

„Webová stránka sice funguje jen v němčině, ale hledání v mapě je intuitivní,“ dodává slovenský Denník N s tím, že v dalších měsících chce Rakouská národní knihovna spustit i mobilní aplikace, která bude historické pohledy nabízet turistům v závislosti na místě, kde se právě nacházejí.

Rakouská císařská a královská pošta byla první národní instituce svého druhu, která roku 1869 umožnila používání takzvaných Correspondenzkarten. O šestnáct let později zavedla i dodnes známou podobu pohlednic, kdy byl výjev na zadní straně vzkazu. Až do té doby se pozdravy běžně vpisovaly do reprodukce.