Srí Lanka

Srí Lanka, dříve známá jako Cejlon, jejíž břehy jsou omývány vodami Indického oceánu, bezesporu patří k těm místům, které nás přitahují svým kouzelně exotickým tajemnem. Je to země plná kontrastů: písčité pláže s možností tropického koupání, kokosové palmy, malebné vesnice, řeky protékající mezi čajovými plantážemi, vodopády, starobylá městečka. Umění, kultura i životní styl místních obyvatel jsou ovlivněny buddhismem a hinduismem. Téměř na každém kroku potkáte sochy Buddhy, mnohdy v nadlidské velikosti, pocházející z doby před mnoha staletími. Toužíte-li po netradičně strávené dovolené, vydejte se na průzkum vnitrozemí. V horách narazíte na romantické potůčky s vodopády, stráně, kde se pěstuje známý cejlonský čaj, a zajímavé osady s domorodým obyvatelstvem. Postupně budete scházet až na pobřeží, které uchvátí i ty nejnáročnější cestovatele. Teplé a provoněné večery lákají k romantickým procházkám či posezení na břehu moře. Sportovní možnosti jsou vynikající, a to jak vodní sporty, tak i plážové. Destinace se výborně hodí ke kombinovaným pobytům na plážích s hodnotnými výlety do vnitrozemí. Vlny Indického oceánu zvou ke koupání oceánského typu, tj. život na plážích určuje rytmus přílivu a odlivu a živý příboj.

Rychlá navigace:

Pláže
Geografické údaje
Měna, kurzy
Klimatické podmínky
Ceny
Časový posun
Elektřina (proud, používaní redukcí)
Fotografování a filmování
Kriminalita
Nákupy a suvenýry
Spropitné
Zajímavá místa
Zastupitelské úřady
Zdravotní péče, očkování, hygiena

Pláže

Marawila - severní pláže
Výrazně menší alternativa letoviska Negombo situovaná 20 km severně od Negomba a 60 km od Colomba. I toto středisko má charakter zahradního města s vilami místních bohatých obchodníků a disponuje menším obchodním centrem s několika obchůdky a restauracemi. Písčitá pláž okrové barvy nabízí klidnou nerušenou dovolenou. Transfer z letiště trvá asi 60 minut.

Negombo - severní pláže
Městečko nacházející se na západním pobřeží ostrova ve vzdálenosti cca 40 kilometrů severně od hlavního města Colomba. Jde o civilizovanější oblast ostrova, kde tráví dovolenou i bohatší obyvatelé Srí Lanky. Proto má středisko charakter zahradního města s vilami obklopenými svěžími zahradami. Výhodou střediska je i malé turistické zázemí, které disponuje bary, restauracemi a obchody. Středisko je lemováno širokou písčitou pláží s pískem okrové barvy. Město je známé svým bohatým kulturním dědictvím s řadou římsko-katolických kostelů, vystavěných Portugalci a ruinami staré holandské pevnosti. Transfer z letiště trvá asi 30 minut.

Kalutara, Beruwela, Bentota, Induruwa, Ahungala - jižní pláže
Jednotlivé rázovité vesničky situované na pobřeží moře jižně od Colomba. Jde o sídla chudých rybářů a řemeslníků s omezenou nabídkou služeb. Hotely jsou plně soběstačné a leží samostatně na plážích mimo tyto vesničky, kam lze dojet asi za 10 minut. Charakter pobytu v této oblasti jižně od Colomba je přírodnější a divočejší než na severu. Směrem na jih ubývá civilizace a na plážích přibývá světlého písku a kokosových palem, které podporují pocit exotické dovolené. Transfer z letiště prochází přímo metropolí ostrova Colombem a do střediska Kalutara trvá asi 2 hodiny, do ostatních středisek 3 hodiny.

Zpět na navigaci

Geografické údaje

Poloha: jižní Asie
Oficiální název: Republika Srí Lanka, dříve Cejlon
Hlavní město: Kolamba (Colombo) - 1 994 000 obyvatel
Jazyk: sinhalština (72%), tamilština (20%), indoportugalština, šrílanská kreolská malajština
Náboženství: hínajánový buddhismus (69%), hinduisté (15%), muslimové (7%), katolíci (6%)

Zpět na navigaci

Měna, kurzy

Měna: 1 srílanská rupie (LKR) = 100 centů
Kurz ke koruně: 1 LKR = 0,22 Kč

Na Srí Lance se oficiálně žádná cizí měna nepoužívá. Bez problémů lze na místní měnu směnit americké dolary (USD). Ve větších obchodech a hotelích je možné používat mezinárodní platební karty.

Banky mají otevřeno od 9.00 do 15.00 hodin o víkendech. O všedních dnech je otevírací doba v bankách rozdílná.

Zpět na navigaci

Klimatické podmínky

Průměrné teploty se pohybují v Colombu kolem 27 °C. Ve větší nadmořské výšce - 200 m nad m. dosahuje průměrná teplota 16 °C. Na Srí Lance je většina dní slunečných a teplých. V období od května do července přicházejí dešťové srážky na jihu, v centru a na jihozápadě, zatímco na východě a severu v prosinci a lednu.

Srí Lanka je typická tropická země, ve které se střídá období sucha a období dešťů. V nižších polohách je klima typicky tropické s průměrnými teplotami 27 °c - v Kolombu. Ve vyšších polohách může být poměrně chladno, průměrné teploty se pohybují kolem 16°C - v Nuwara Eliya, kde nadmořská výška dosahuje 1890 m. nad mořem.

Zpět na navigaci

Ceny

Na Srí Lance se jí zejména rýže a mořské produkty, často silně kořeněné. Vegetariánství není rozšířeno tak, jako například v Indii. Lepší hotely připravují evropskou stravu (od 250 rupií výše). Na Srí Lance jsou po celý rok k dostání různé druhy tropického ovoce: ananas, papája, banány apod. V restauracích a hotelích jsou k ceně účtovány daně ve výši 20%.

K dostání je velký výběr nápojů typu Sprite, Fanta, Cola. Bezpečné jsou pouze nápoje v uzavřených lahvích (vždy je třeba zkontrolovat uzávěr). Nedoporučuje se nechat si přidat do nápoje led, neboť nikdy není jisté, z jaké vody byl vyroben. Alkohol je poměrně snadno k dostání.

Zpět na navigaci

Časový posun

Připočítáme si 5 hodin v zimním čase nebo 4 hodiny v letním čase.

Zpět na navigaci

Elektřina (proud, používání redukcí)

Elektrické napětí je 230-240 voltů. Vzhledem k naprosto nestandardním zásuvkám, na které lze jen velmi obtížně sehnat adaptér, se doporučuje vzít si s sebou bateriové přístroje.

Zpět na navigaci

Fotografování a filmování

Pozor na zákaz fotografování v oblastech, kde sídlí armáda, v přístavech, na letištích a na dalších vládních místech. Pokud chcete fotografovat místní obyvatele, je slušné je požádat o povolení. Nepózujte nikdy před sochou v chrámu, porušuje to diskrétnost místa. Na některých místech budete žádáni o malý poplatek za pořízení fotografií.

Zpět na navigaci

Kriminalita

Sever ostrova je nepřístupný z důvodů občanské války. Zbytek ostrova je poměrně bezpečný, musíte ale počítat s častými vojenskými kontrolami při průjezdu po zbývající části ostrova.Nejméně riziková se jeví přímořská letoviska na jih od Colomba, střed ostrova a historická města.

Zpět na navigaci

Nákupy a suvenýry

Mezi vyhledávané suvenýry patří ručně malované a vyřezávané masky démonů, mosazné konvice, rákosové výrobky, slamáky, drahokamy a nebo vyhlášený ceylonský čaj, kterého na tržištích najdete haldy.

Zpět na navigaci

Spropitné

Pokud bude v ceně zahrnut poplatek za servis, není nutné nechávat jakékoli spropitné. Jinak se nechává 10 % z ceny jako spropitné.

Zpět na navigaci

Zajímavá místa

Anuradhapura
Vůbec první metropole Srí Lanky je přesvědčivým symbolem sinhálské moci a nejhonosnějším starobylým sídlem v zemi. Hlavním městem se stalo už v roce 380 před naším letopočtem a více než tisíc let odtud vládli sinhálští králové. Impozantní pozůstatky starobylých domů byly odkryty na začátku 19. století a od té doby jsou místem čilých restaurátorských prací.

Galle
Významný přístav, který je vzpomínkou na dlouhou přítomnost Holanďanů na Srí Lance. Zřejmě největším důkazem je Holandská pevnost zabírající úctyhodnou plochu šestatřiceti hektarů.

Kandy
Pevnost sinhálských králů na vrcholku hory je prý nejkrásnější město země. Leží v nadmořské výšce 488 metrů a po Kolombu je nejnavštěvovanějším cílem turistů.

Kolombo
Metropole Srí Lanky je fascinujícím místem a zároveň významným obchodním centrem. Dlouhá staletí bývalo důležitým přístavním městem a i dnes je domovem zmatku a hluku.

Zpět na navigaci

Zastupitelské úřady

Honorární konzulát České republiky na Srí Lance :
Honorary Consulate of the Czech Republic
188 Vauxhall Street
P.O.Box 1626
Colombo 2
telefon 00941-2423578, 2436723, 2300985

Policie: 119
Turistická policie: 433 342

Nejbližší zastupitelský úřad ČR je v Indii, dá se tu domluvit v češtině:
Embassy of the Czech Republic,
50-M, Niti Marg,
ChanakyapuriNew Delhi 110 021
tel.: 009111-6110205, 6110318, 6110382

Zpět na navigaci

Zdravotní péče, očkování, hygiena

Po celou dobu pobytu na Srí Lance je vhodné brát antimalarika. Doporučuje se dále očkování proti tyfu, tetanu, dětské obrně, meningitidě, japonské encefalitidě, hepatitidě typu A, vzteklině, neštovicím, choleře a žluté zimnici. Je třeba počítat s případnými žaludečními problémy po příjezdu na Srí Lanku a přechodu na místní stravu. Plná aklimatizace vyžaduje cca dva týdny. Během nich se někdy dostavují pocity apatie nebo únavy a bolesti hlavy. Je třeba pít ve větší míře tekutiny, aby organismus nebyl dehydratován. Doporučuje se používat repelent před hmyzem nebo v místnostech elektrické odpuzovače. Případné štípance od hmyzu dobře mizí po potření místními mastmi (např. Cetrimide, Crotamiton, Malathion apod.). Před sluncem je třeba chránit se pokrývkou hlavy nebo pobytem ve stínu. Je nutno používat opalovací krémy s vyšším ochranným faktorem.

Zpět na navigaci

Autor: Čedok