Na horách budou o víkendu skvělé podmínky

Praha – Díky ochlazení a sněhové nadílce zřejmě čeká lyžaře na českých horách skvělý víkend. Lyžovat navíc budou vesměs za mimosezónní ceny. Silničáři ovšem varují lidi cestující na sjezdovky, aby nepodcenili silnice a v autě měli zimní výbavu. I přes dobré podmínky ale musí lidé dávat pozor, aby nevyrazili do centra, které už ukončilo provoz. Učinily tak především malé areály v Pardubickém nebo Ústeckém kraji.

Výborné podmínky nabízejí střediska v Krkonoších a Orlických horách, kde ve čtvrtek napadlo asi deset centimetrů prachového sněhu. Na sjezdových tratích leží často více než metr sněhu. V největším krkonošském skiareálu ve Špindlerově Mlýně jsou podle provozovatelů jedny z nejlepších podmínek pro sjezdování v této sezoně. Ceny jízdného na vlecích navíc proti hlavní sezoně klesly.

Zima se vrátila i na Šumavu, kde přibyl čerstvý sníh a ochladilo se. Na
milovníky běžek čekají desítky kilometrů upravených tras. V české části Šumavy je na svazích navíc již poměrně málo lidí.

Slevy začaly také v krušnohorských skiareálech, lidé mohou v Karlovarském kraji vyrazit do všech středisek. Na horách je stále dostatek sněhu a velmi dobře upravené tratě.

Lyžařská sezona pokračuje v Libereckém kraji, slevy by měly prodloužit
lyžování až do Velikonoc. Nasněžilo i v Jizerských horách, kde se sněhová pokrývka zvýšila asi o deset centimetrů. Všechna sjezdařská centra mají přes 60 centimetrů sněhu, na běžecké magistrále je ho přes metr.

Zimních radovánek si lidé užijí i na moravských horách, Beskydy nabízejí
lyžařům téměř ideální podmínky. Na horách stále padá sníh, v některých skiareálech je ho až metr. Velmi dobré podmínky nabízejí sjezdařům i běžkařům také Jeseníky. V těchto horách ovšem stále hrozí pády lavin, turisté by proto neměli opouštět značené trasy.

Sněžení vylepšilo horšící se podmínky pro lyžaře v Ústeckém kraji mimo Krušné hory, větší střediska jsou alespoň částečně v provozu, i když zájem lidí je už menší. Na Vysočině pojedou o víkendu čtyři vleky, lyžuje se i ve středních Čechách. Lyžařská sezona naopak pomalu končí v nižších polohách Pardubického kraje.