V Chorvatsku čekají na řidiče vyšší pokuty a nové mýtnice

Záhřeb - Pro vstup do Chorvatska potřebujete mít při jízdě autem platný řidičský a technický průkaz a také zelenou kartu. Loni se tam výrazně zvýšily pokuty a nově hrozí i trest vězení. Další novinkou je povolení alkoholu za volantem pro řidiče od 25 let, kde platí limit 0,5 promile. Pro řidiče do 24 let je nadále limit nulový. Pro motoristy také platí upozornění, že chorvatské silnice jsou za deště kvůli vápencovému prachu velmi kluzké. Při jízdě je také zakázáno používat mobil. Letos by se již neměly tvořit fronty na mýtnici Lučko, protože před Lučkem začne fungovat nová mýtnice Demerje, která bude sloužit pro bezhotovostní placení mýtného.

Chorvatsko platí za tradiční turistické destinace navštěvované českými občany již několik desítek let, každoročně zemi navštíví 600 až 800 tisíc Čechů. Turisté dosud častěji preferují pevninu na rozdíl od chorvatských ostrovů. Nejvyhledávanějšími destinacemi je střední Dalmácie, Makarská a Zadarská riviera a Istrie.

Za jezery, Dubrovníkem i na pustý ostrov 

Studio ČT24 o dovolené v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

Zájemci o aktivní letní dovolenou pak míří do osmi chorvatských národních parků, nejvyhledávanější oblastí jsou Plitvická jezera. Mladé lidi láká horolezectví, horská cyklistika nebo rafting. Za architekturou a památkami míří nejčastěji do Splitu a Dubrovníku.

Podle Karina Golubiče z Chorvatského turistického sdružení se rozmáhají také prázdniny ála trosečník. „Hodně populární je dovolená na majácích nebo robinsonská dovolená, kdy se necháte odvézt na vzdálený ostrůvek do malého domku, kam vám navezou vše potřebné, a o ostatní se staráte sami, například si chytáte ryby,“ řekl Golubić.

S dovozem paštik i salámů už do 10 kg není problém

Pokud přítomnost alkoholu v krvi řidiče přesáhne 1,5 promile, může být nově odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody v délce trvání až 60 dnů. Od konce června jsou v provozu i oba tubusy tunelů Mala Kapela a Sveti Rok. Na aktuální dopravní situaci se tam mohou řidiči podívat i přes webové kamery.

Další dobrou zprávou pro turisty je, že Chorvatsko od 20. května zvýšilo limit pro dovoz masných a mléčných výrobků v osobních zavazadlech na 10 kilogramů na osobu. Letos jsou v Chorvatsku od 1. dubna také zrušeny notářsky ověřené formuláře pro nezletilé děti bez doprovodu rodičů, které byly potřeba loni.

V Chorvatsku je výhodnější platit kunami

V Chorvatsku se doporučuje platit kunami nebo kartou. V bankách tam lze vyměnit i české koruny za kuny. Platit můžete i eury, ale vrací se v kunách. 

V případě překročení rychlosti o více než 50 km/h může být nově řidič odsouzen k trestu odnětí svobody v délce trvání až 60 dnů. V obci dodržujte předepsanou padesátku. Pokuty začínají na 300 kunách a policisté často měří rychlost i v neoznačených autech. Mimo obec je maximální rychlost 90 km/h a na dálnicích je rychlostní limit 130 km/h. Na chorvatských silnicích je také často při dešti omezena rychlost na 50 km/h a místy i na 30 km/h. Kvůli vápencovému prachu jsou za deště extrémně kluzké.

Kde se platí na chorvatských dálnicích?

U vjezdu na chorvatskou dálnici obdržíte kartu, která se při výjezdu z dálnice odevzdá a zaplatíte poplatek. Mýtné za použití mostu (Krk) nebo tunelu se však platí už před vjezdem. Platit lze v kunách, eurech i platební kartou.

Při placení mýtného v Chorvatsku můžete vjet do pruhů s elektronickými terminály. Nejsou totiž určeny pouze pro držitele elektronických čteček, ale je možné v nich platit i běžnou platební kartou. To vám může uspořit čas strávený ve frontách před mýtnicemi.

U čerpacích stanic na dálnicích jsou umístěna servisní střediska a na každém druhém kilometru najdete u dálnice i nouzový telefon. 

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Dopravní nehodu je třeba oznámit ihned policii (tel. 92). Přivolaná policie po kontrole auta a místa nehody rozhodne o dalším postupu. Poskytne účastníkům nehody také potřebné informace o chorvatských pojišťovnách a autoopravnách. V případě poškození vozidla je nutné vyžádat si od policie potvrzení o ohledání a poškození, bez kterého nelze přejet státní hranice. Pokud potřebujete opravit závadu na autě nebo přepravit auto do servisu, tak si zavolejte pomoc na silnicích (tel. 987 nebo 981). Protokol o nehodě zasílá do dvou až tří měsíců chorvatské ministerstvo vnitra na české velvyslanectví v Záhřebu.

Doprava v Chorvatsku:

Nově je povolen limit 0,5 promile alkoholu v krvi pro řidiče od 25 let, ale pro řidiče do 24 let platí nadále nulový limit.

Na základě nového silničního zákona se zvýšily pokuty, začínají na 300 kunách.

V obci platí omezení rychlosti na 50 km/h, mimo obec na 90 km/h, rychlostní silnice mají limit 110 km/h a dálnice 130 km/h, pokud jinak neupravuje dopravní značení. Chorvatské silnice jsou za deště velmi kluzké.

Povinnou výbavou je výstražná vesta pro všechny cestující.

Platí zákaz používání mobilního telefonu za jízdy bez sady hands-free.

Důležitá telefonní čísla: policie 92, hasiči 93, záchranka 94, lze volat i nouzové číslo 112, poskytování pomoci automobilům na silnicích 987 nebo 981.

  • Chorvatsko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/86/8568.jpg
  • Mapa Chorvatska autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/397/39685.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94631.jpg