Antarktida během léta vítá návštěvníky nezasněženými břehy a množstvím divokých zvířat

Praha – Cestu kolem Antarktidy na plachetnici absolvoval společně s dalšími 40 cestujícími a 15 námořníky také ředitel cestovatelského festivalu Kolem světa Karel Wolf. Během tzv. antarktického léta propluli od Ohňové země kolem ledového kontinentu až k Jižní Africe. Ačkoli Antarktida v teplejším období zcela nesplňuje představu bílé a věčně zamrzlé země, pořádá Wolf o svém výletu přednášky a stejně jako další turisté, kteří se k jejím břehům vydali, neskrývá nadšení.

K myšlenkám na cestu plachetnicí kolem Antarktidy přiměl Karla Wolfa mladý americký turista. „Když jsem se ho zeptal na jeho největší dobrodružný cestovatelský zážitek, vytáhnul z kapsy malý digitální fotoaparát a ukázal mi překrásnou fotografii plachetnice v obrovském ledovém poli poblíž Antarktidy,“ popsal Wolf zážitek, který nasměroval jeho cestovatelské myšlenky k jihu.

Dvakrát denně vystoupili lidé z lodi na pevninu. „Mohli jsme se dostat téměř na dotek ke zvířatům. Divoká zvířata tam téměř nepoznala kontakt s lidmi, takže se nás téměř vůbec nebojí,“ popsal cestovatel setkání s antarktickou faunou.

Rozhovor s cestovatele Karlem Wolfem (zdroj: ČT24)

Teplotní extrémy podle Karla Wolfa výpravu neohrozily, během antarktického léta se totiž pohybuje teplota nad nulou a v místech, kam turisté zavítali, se setkali spíše s rozbředlým sněhem nebo trávou. Výjimkou byla plavba Vedelovým mořem, které bývá v zimě zamrzlé a v teplejším obdobím je plné plovoucích ker. 

Výprava, které se Karel Wolf zúčastnil, nebyla jediná turistická skupina, která se vydala k Antarktidě. Po cestě se naopak setkala s dalšími třemi nebo čtyřmi dalšími výpravami turistů-dobrodruhů.

Cesta na plachetnici kolem Antarktidy se bude opakovat, bližší informace je možné zjistit na festivalu Kolem světa a také na přednáškách o Antarktidě, které Karel Wolf pořádá.