Vzdálené Portugalsko není k řidičům záludné

Lisabon – Cesta autem z Česka do Portugalska není příliš obvyklá, kdo ji ale podnikne, nemusí se bát přílišného odcizení. V nejvzdálenější evropské zemi totiž platí obvyklá evropská pravidla, ačkoli se najde několik odlišností. Z hlediska dopravní sítě je Portugalsko "vytvořeno" obdobně jako například Chorvatsko – hlavní tepny vedou severo-jižním směrem podél pobřeží, kde jsou také nejvýznamnější města. Hlavními dopravními uzly jsou Lisabon a Porto. Portugalsko je z hlediska turistiky bezpečnou zemí.

V Portugalsku platí drobně odlišné rychlostní limity než ve většině Evropy – v obcích se může jezdit nejvíce 50 km/h, mimo obec může být povoleno buď 90, nebo i 100 km/h. Na dálnicích se potom nesmí jezdit rychleji než 120kilometrovou rychlostí. Pro cestování po dálnici je třeba nejprve zaplatit poplatek, který se vybírá na mýtnicích.

Ve většině velkých měst je parkování zpoplatněno, používají se parkovací hodiny. V případě, že řidič odstaví své auto nesprávně, hrozí mu odtažení nebo nasazení botičky a zhruba 30eurová pokuta.

Pokuty nejsou v Portugalsku na poměry západní Evropy příliš vysoké, přísně se trestá především jízda bez pásů a telefonování za jízdy. Pokud řidič má v krvi více než půl procenta alkoholu (to je povoleno), zabaví mu policie až na půl dne auto, pokud nemůže do cíle místo opilého řidiče jet někdo způsobilejší. V případě způsobení dopravní nehody, při které se někdo zraní nebo zemře, může řidič skončit ve vězení.