Mikroregion na Liberecku láká turisty na guláš a na kachnu

Chotyně (Liberecko) - Místo na památky chtějí přilákat starostové z Mikroregonu Hrádecko-Chrastavsko turisty do svých obcí na guláš. Společně sestavili seznam 11 vyhlášených restaurací a ten nechali spolu s turistickou mapou vytisknout na prostírání. Jakmile zavítá host do jedné z vybraných hospod, dostane s jídlem hned také návod, kam má jeho cesta pokračovat, uvedla starostka Chotyně Jana Mlejnecká. „Z prostírání se dozví, jakou specialitu tam najde vždy v jídelním lístku, jak má restaurace otevřeno a jaké točí pivo,“ dodala Mlejnecká. Výběr podniků byl podle ní v kompetenci starostů, kteří se řídili svými zkušenostmi a hlavně chutěmi.

Mikroregion Hrádecko-Chrastavsko nemá sice žádnou vlastní krajovou specialitu, ale gurmáni tam jsou. Hned u polské hranice v autokempu Kristýna v Hrádku nad Nisou je hitem místního penzionu kančí steak s čokoládovou omáčkou. Do chotyňského Clubu zase jezdí lidé ze široka daleka na grilovaná vepřová žebírka s medem a švestkovou omáčkou. „Sám bych to nevybral lépe, je to skutečná pochoutka,“ potvrdil sólista Národního divadla Luděk Vele, který z Chotyně pochází. Penzion U Uhlířů v Kryštofově Údolí zase proslul pečenou husou s domácím knedlíkem. Zájem o ni je tak velký, že se hosté musí předem objednat.

Turisté, kteří se dobře nasytí, si pak se zájmem prohlédnou i památky a budou se vracet, tvrdí starostové. Mikroregion chtěl na neobvyklý propagační materiál získat podporu kraje, ale peněz se nedočkal. Prostírání si proto nechal vytisknout sám z vlastních zdrojů. Vydal jich zatím 20 tisíc kusů a mimo restaurace jsou k mání i v infocentrech. Když se osvědčí, dotisknou se další.

Mikroregion Hrádecko-Chrastavsko je svazek obcí na česko-německo-polském pomezí. Tvoří ho dvě města a sedm obcí. Rozkládá se na ploše 200 kilometrů čtverečních a žije v něm 18 tisíc obyvatel.