Na Šumavě čekají od pondělí na lyžaře slevy

České Budějovice - Dobrých sněhových podmínek si o uplynulém víkendu užívaly tisíce lyžařů ve vyšších polohách Šumavy. V nižších polohách jižních Čech ale sněhu kvůli oblevě pomalu ubývá. Třeba na Novobystřicku se přestaly stopy pro běžkaře upravovat, protože místy sníh zcela roztál. Nejlepší podmínky k lyžování jsou v Jihočeském kraji ve Skiareálu Lipno. Na sjezdovce leží přes 110 centimetrů sněhu, provozovatelé by chtěli sezonu udržet až do Velikonoc. Od pondělí začnou ve skiareálech platit mimosezonní slevy.

Zatímco v lyžařském centru na šumavském Zadově se o víkendu hledala nová Kateřina Neumannová, na svahu U Hořejšů uspořádali pro děti závody ve slalomu. Na sjezdovce na Libíně se pak objevili i pánové v sakách a dámy v dlouhých sukních z právě založené Župy prachatických lyžníků. Na dřevěných, téměř sto let starých lyžích předvedli na sjezdovce i telemarský styl. V sobotu se utkali v závodech na prachatickém náměstí. Místní recesisté tak navázali na tradici někdejších Sokolů, kteří zde od roku 1924 pořádali závody na Libínské sedlo.

Na březen dobré podmínky pro běžkaře stále panují ve vyšších polohách Šumavy. Leží ho tam kolem 35 centimetrů, na hřebenech pak přes 65 centimetrů. Aktuální informace najdou zájemci i na internetu.