Břehy Středozemního moře nejsou jen přelidněné, jsou i krásné

Řím – Evropské pobřeží Středozemního moře je lemováno plážemi, z nichž většina je v létě plná slunících a koupajících se lidí. Lidé neleží pouze tam, kde se z moře tyčí vysoké útesy nebo břehy pokrývají neprostupné křoviny. Jsou ale i místa, kam se nejezdí jednoduše proto, že jsou blízko letiště, ale především kvůli překrásným pohledům, které se návštěvníkům otevírají. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur sestavila žebříček deseti nejkrásnějších míst u Středozemního moře, kam se mohou turisté vypravit.

Tarifa (Španělsko)

Z pláží v jihošpanělské Tarifě je vidět až na jiný kontinent – mezi evropským a africkým pobřežím je pouhých třináct kilometrů vody. Na místo míří především windsurfeři a kitesurfeři, které láká neustále vanoucí vítr. Kdo se nechce prohánět ve vlnách, může vyrazit do historického města, kde vládne uvolněná atmosféra a bohémský život.

Liparské ostrovy (Itálie)

Nedaleko mafiány proslavené Sicílie leží menší Liparské ostrovy, které rovněž patří Itálii, nemají ale tak nebezpečnou pověst. Jsou slavné spíše svou neobyčejnou krásou. Osm ostrovů vulkanického původu je obklopeno průzračnými křišťálovými vodami, návštěvníci a obyvatelé procházejí svěží zelení, historickými městy s úzkými spletitými uličkami.

Malta

Ačkoli se Malta krčí ve stínu mnohem větší Sicílie, je jedním z nejzajímavějších míst Středomoří. V někdejším sídle johanitů se setkávají evropské, africké a blízkovýchodní vlivy, přitom je to rozvinutý členský stát Evropské unie a turisté jsou pro něj zdaleka nejdůležitějším zdrojem živobytí. Na 300 čtverečních kilometrech na ně proto čeká snad vše, nač si lze vzpomenout. Kromě pláží a bohatého nočního života lze donekonečna obdivovat normanskou, gotickou, renesanční či barokní architekturu.

Cassis (Francie)

Marseilles je známo jako nejnebezpečnější město Francie. Nedaleké Cassis je zase jedno z nejkrásnějších francouzských měst. Jeho okolí je proslulé útesy, zátokami a především romantickými plážemi. Cassis představuje rovněž známé vinařské centrum. Je známo jako jedno z prvních míst, které vydalo značku kontroly původu, zavedena byla v roce 1930.

Dubrovník (Chorvatsko)

Dubrovník byl jedním ze symbolů děsivých jugoslávských válek, ale také symbolem poválečné obnovy Chorvatska. Významným přístavem byl Dubrovník už ve středověku, kdy konkuroval Benátkám. Při divoké občanské válce jeho staré budovy pohltily plameny, teď ale zase město stojí v plné kráse.

Ostrov Hydra (Řecko)

Ač při pohledu na mýtickou nestvůru Hydru každý děsem zkameněl, na stejnojmenném ostrově to není tak strašné. Pro turisty je největším lákadlem zakáz provozu motorových vozidel na celém ostrově. Pro přepravu po ostrově se tedy využívají oslíci, kola nebo vodní taxi. Pobřeží ostrova je plné malých přístavů s malými domky, křišťálovou vodou a množstvím tradičních restaurací.

Tossa de Mar (Španělsko)

Zhruba sto kilometrů od hlučné a dynamické Barcelony je klidné město Tossa de Mar, vhodné pro ty, kdo si chtějí v Katalánsku především odpočinout. V oblasti Costa Brava je řada malebných pláží, z nich je možné vyrazit do starého tosského města se středověkým hradem, který se tyčí hned nad hladinou. Nedaleko města je i letiště, kde přistávají charterové lety.

Korsika (Francie)

Ostrov Korsika je proslulý jako dávné pirátské doupě a rodiště Napoleona Bonaparta. V posledních staletích však banditů na Korsice výrazně ubylo. Návštěvníci tak mohou bez obav vyrazit nejenom na pláže, ale také na hory. Stezka GR20 je označována za nejtěžší v Evropě, horolezci si mohou vybírat ze dvou tisícovek. Hned pod nimi se přitom modrá moře.

Portofino (Itálie)

Malebná zátoka, malebné domky a pevnost. Takřka archetypem přímořského letoviska je italské Portfino. Původně rybářské městečko je označováno za nejkrásnější přístav u Středozemního moře. Pomyslným archetypem Portofino skutečně je, má totiž několik zmenšených kopií například v Tokiu v parku DisneySea nebo v Universal Orlando Resort v USA.

Tétouan (Maroko)

Téměř jako v Evropě se mohou cítit turisté v marockém Tétouanu. Patří k jednomu ze dvou významných přístavů v zemi, zároveň je to pohledný a jedinečně vybavený prázdninový resort se starým městem, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Tétouan představuje unikátní a exotickou stranu středozemního pobřeží.

  • Tarifa autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180205.jpg
  • Liparské ostrovy autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180209.jpg
  • Malta autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180212.jpg
  • Cassis autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180214.jpg
  • Dubrovník autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180217.jpg
  • Hydra autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180218.jpg
  • Tossa de Mar autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1803/180234.jpg
  • Korsika autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1805/180469.jpg
  • Portofino autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1805/180470.jpg
  • Marocké pobřeží autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1805/180473.jpg