Muzea nemusí být nuda, prohlédněte si desítku těch nevšedních

Praha - Letní prázdniny jsou čas, kdy spousta lidí chtivých poznání míří do muzeí. Ve švech často praskají i malá regionální muzea, která mnohdy vystavují jen starý nábytek a pár tabulí o zvycích daného kraje. Muzea ale nemusí být jen antikvariátní přehlídkou, řada z nich nabízí nevšední zážitek. Pojďte se si s námi prohlédnout deset nejbizardnějších muzeí světa. Klasické exponáty v nich nenajdete, prohlédnout si ale můžete třeba sbírku nevšedních toaletních sedátek, obdivovat můžete i vlasy Marilyn Monroe. Do Japonska zase láká muzeum parazitů s nejdelší tasemnicí vytaženou z lidského těla na světě.

Muzeum WC sedátek a poklopů - USA

O tom, že toaletní poklop či sedátko nemusí být jen kousek bílého plastu, se mohou přesvědčit návštěvníci muzea toaletních sedátek a poklopů ve městě San Antonio v Texasu. Nevšední sbírku 900 kusů záchodového příslušenství vytvořil Barney Smith. Všechna sedátka a poklopy vlastnoručně vyzdobil. Inspiraci čerpá ze svých cest a některé nápady mu přicházejí i od návštěvníků jeho muzea z celého světa. Zajímavým paradoxem je fakt, že toto muzeum, se nachází v garážích domu pana Smitha a nemá tak žádnou skutečnou toaletu.

Muzeum parazitů - Japonsko

Pijavice, měchovci, škrkavky, motolice nebo hlísti jsou součástí sbírky červů v parazitologickém muzeu v japonském Tokiu. V tomto fascinujícím světě červů, jak hlásá slogan muzea, jsou k vidění bizardní i odpuzující příklady červů a cizopasníků, například obrovský parazit vylézající ze želví hlavy naložené v lihu, psí srdce napadené červy. Atrakcí muzea je nejdelší tasemnice na světě vyjmutá z lidského těla. Tento parazit měří téměř devět metrů. V muzeu se nachází rovněž obchod se suvenýry, ve kterém si každý návštěvník může zakoupit exempláře nejrůznějších parazitů.

Baťovo muzeum obuvi - Kanada

Nejen ve Zlíně, ale i do kanadského Toronta můžeme vyrazit do muzea s přízviskem Baťa. To torontské návštěvníkům nabízí zhruba 12 500 exponátů od ponožek až po obuv z celého světa a pokrývá tak 4500 let dlouhou historii obouvání. Návštěvníci si mohou prohlédnout botičky z latinské Ameriky a Japonska, nechybí ani tradiční obuv severoamerických indiánů. Soňa Baťová, která muzeum založila, procestovala kvůli shánění exponátů pro ně celý švět.

Muzeum špatného umění - USA

MOBA (z anglického the Museum of Bad Arts) prezentuje umění tak špatné, že nemůže být ignorováno. Museum má dvě galerie, které se nacházejí v suterénech divadel Somerville a Deadham Community a obsahují okolo 500 skutečně beznadějných uměleckých děl. Zakladatelé muzea přiznávají, že je někdy velmi těžké odhalit ten správně beznadějný kousek, zvláště když je autoři děl vytrvale přesvědčují o opaku.

Geppiho muzeum zábavy - USA

Muzeum zábavy se nachází v Baltimoru a představuje cestu napříč dětskou fantazií. Milovníci hraček a pohádkových zlepšovadel zde naleznou širokou škálu artefaktů, od komiksů, hraček a plakátů přes krabice od reálií, panenek až po odznaky. Mezi 6 000 exponáty nechybí ani Superman nebo postavičky z Disneyova Mickey Mouse.

Muzeum vývrtek - Itálie

Malebné město Barolo v regionu Piemont v severozápadní Itálii je domovem muzea vývrtek. Proč zrovna Itálie? Právě ona je totiž známá jako domov širokého výběru kvalitních vín. A její malé muzeum překvapí své návštěvníky unikátní sbírkou vývrtek z celého světa. Vývrtky jsou vyrobeny z hliníku, kostí, mosazi, železa, perletě, bronzu, slonoviny, stříbra, dřeva nebo želvího krunýře. Muzeum vystavuje 500 exponátů vývrtek, jejichž vznik se datuje od 18. století do současnosti.

  Muzeum kariklobás - Německo

V Německu spotřebuje přes 800 miliónů kariklobás ročně, muzeum těchto uzenin v Berlíně tak má své opodstatnění. Muzeum bylo otevřeno v roce 2009 u příležitosti 60. výročí vzniku této oblíbené německé pochoutky. Vše začalo v roce 1949, kdy paní Herta Heuwer představila první kariklobásu. Smíchala kečup, Worčestrovou omáčku a kari a s touto směsí polila grilovanou klobásu. V současnosti je kariklobása německou národní specialitou.

Muzeum vlasů - USA

Muzeum vlasů v americkém Missouri vybudovala jak jinak než bývalá kadeřnice Leila Cohoonová. Zakladatelku nefascinovaly jen vlasy známých osobností, i když ani ty v muzeu nechybí. Své místo zde mají třeba kadeře Marilyn Monroeové nebo amerického prezidenta Lincolna. Většina sbírek se ale věnuje vlasům jako umění. K vidění je tu třeba množství věnečků uvitých z vlasů, které běžně zdobily viktoriánské domy.

Mezinárodní muzeum UFO - USA

Pokud hledáte mimozemšťany, doporučujeme zamířit do města Roswell v Novém Mexiku. Muzeum bylo otevřeno v roce 1991 a svými exponáty odkazuje na události, které se odehrály v roce 1947. Vypráví se, že právě v tomto roce místní farmář objevil několik mimozemských těl a poškozený létající talíř. Důkazy byly zabaveny a americká armáda po prošetření tvrdila, že se jednalo o létající balón. V současnosti se muzeum pokouší nalézt pravdu. Vystavuje novinové články, fotografie a spekulace o této události. Hlavní atrakcí v muzeu je figurína mimozemšťana, která si zahrála ve filmu Skryté UFO ve městě Roswell.

Mezinárodní muzeum komiksů - Japonsko

Japonci jsou největšími fanoušky komiksů - tzv. manga. Kjótské Manga muzeum  bylo otevřeno v roce 2006 a od té doby láká davy mladých Japonců. V současnosti je v knihovně muzea přes 200 000 svazků, které mohou být za poplatek zapůjčeny. Mezi spoustou historických knih se zde nachází první manga časopis Eshinbun Nihonchi z roku 1874 a první dětský manga časopis z roku 1907.

  • Muzeum WC sedátek autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181150.jpg
  • Exponát japonského muzea parazitů autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181151.jpg
  • Ponožky císaře Napoleona jsou k vidění v Baťově muzeu obuvi autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181152.jpg
  • Exponáty muzea špatného umění autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181153.jpg
  • Geppiho muzeum autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181154.jpg
  • Muzeum kariklobás autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181156.jpg
  • Leila Cohoonová ve svém muzeu vlasů autor: www.roadsideamerica.com, zdroj: www.roadsideamerica.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181158.jpg
  • Muzeum UFO autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181159.jpg
  • Mezinárodní muzeum komiksů autor: AČCKA, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1812/181160.jpg