V Božím Daru budou čtyři nové kašny

Boží Dar (Karlovarsko) - V krušnohorském Božím Daru se pro turisty připravuje další zajímavost, kterou budou čtyři nové kašny. Dokončeny mají být už v závěru července a radnice za ně zaplatí přibližně 1,5 milionu. Z celkových nákladů tvoří kolem 85 procent státní dotace z programu obnovy venkova. Jedna z kamenných kašen bude před radnicí a se dvěma patry bude ze všech čtyř tou největší. Další, menší kašny, dokončují kameníci v okolí skiareálu Novako a jedna vzniká u parkoviště pod kostelem.

Kašny navrhla pro město projekční kancelář Jurica a zhotovují je řemeslníci Vodohospodářských staveb Teplice, uvedl starosta Jan Horník. „Kašny budou místy k odpočinku, ale pitná voda v nich nebude. To nemůžeme zajistit,“ doplnil Horník.

Obdobným způsobem se snaží zatraktivnit prostředí i další krušnohorské obce a města. V Abertamech vzniká reliéf centrálního Krušnohoří. Má kruhový tvar o průměru 2,5 metru a jeho autorem je akademický sochař Pavel Knapek z Ostrova. Jakási bronzová mapa zachycuje krajinu od Nejdku po Stráž nad Ohří i s částí sousedního Německa. V Ostrově mají dostat nový vzhled kamenné kašny na Starém náměstí.